Amerikaanse justitie overweegt schikking met Exxon over'Alaska'

NEW YORK, 24 febr. - Het Amerikaanse ministerie van justitie overweegt met de oliemaatschappij Exxon een schikking aan te gaan, waaronder het concern 500 tot 550 miljoen dollar zou storten in een milieufonds, om strafvervolging te voorkomen. Dat staat in een concept-schikking, die is uitgelekt naar enkele Amerikaanse kranten.

Exxon is eigenaar van de tanker Valdez, die in maart vorig jaar vastliep op een rif in de Prince William Sound in Alaska en 40 miljoen liter ruwe olie verloor.

Vertegenwoordigers van de staat Alaska en particulieren zijn verontwaardigd over dat bedrag, dat volgens hen veel te klein is. Exxon heeft de afgelopen tien maanden al twee miljard dollar uitgegeven aan pogingen de olie in de Prince William Sound in Alaska op te ruimen.

Volgens het concept, dat gisteren in de kranten werd gemeld, zou Exxon een stem hebben in de besteding van het geld, waardoor de uitgaven wellicht worden vertraagd of geheel uitgesteld. Sommige juristen zeggen dat een dergelijk bedrag ook aftrekbaar zou zijn voor belastingen, en daarom Exxon netto minder zou kosten.

Een ander onderdeel van dit concept zou zijn dat Exxon vier jaar lang niet civielrechtelijke zou worden aangesproken door de Federale overheid (bijvoorbeeld het ministerie van binnenlandse zaken, het Bureau voor milieubescherming of de Kustwacht). Advocaten voor sommige van de ongeveer 170 civiele zaken die zijn aangespannen en vertegenwoordigers van de staat Alaska zeiden dat zo'n moratorium hun kansen in een rechtszaak zou verminderen. Normaal neemt de federale overheid het voortouw bij een dergelijke collectieve procedure.

Volgens de New York Times heeft het ministerie van justitie de staat Alaska onder druk gezet om het concept voor afgelopen middernacht te accepteren. De hoogste openbare aanklager van Alaska, Doug Baily, zei dat de staat zich 'in de steek gelaten' voelde door de federale overheid.

    • Michiel Bicker Caarten