Tennistoppers gaan moe naar Ahoy

ROTTERDAM, 23 febr. - Maandag begint in Rotterdam het ABN-tennistoernooi maar directeur Wim Buitendijk moet zo langzamerhand erg nerveus worden. Eerder deze week werd hij geconfronteerd met de afmelding van de geblesseerde Jimmy Connors voor zijn toernooi, waardoor er met de Amerikaan Brad Gilbert en de Fransman Yannick Noah nog maar twee absolute toppers overblijven. Maar ook hun ambitie om in Rotterdam geinspireerd aan de slag te gaan is niet erg groot. De Amerikaan, vierde van de wereld en nummer een geplaatst in Rotterdam, verloor in Philadelphia in drie sets van de Nederlander Paul Haarhuis. Noah verloor in Stuttgart kansloos van de Zweed Svensson.

Zowel Gilbert als Noah klaagde bovendien over vermoeidheid. Vooral Noah's uitlatingen na zijn nederlaag voorspellen weinig goeds voor Buitendijk. 'Wat ik nu eigenlijk zou moeten doen is mijn gedachten helemaal verzetten', stelde Noah in Stuttgart. 'Verliezen is nooit leuk. Je moet al je spullen weer inpakken na twee partijen en op naar het volgende toernooi.'

De Fransman toonde weinig enthousiasme toen hem gevraagd werd waar hij nu heen ging. 'Rotterdam, Geneve, Milaan, Queens ... ' verzuchtte hij.

Haarhuis

Het spelen in de Verenigde Staten, het land waar hij jaren studeerde en zijn opleiding als proftennisser kreeg, blijkt voor Paul Haarhuis nog altijd zeer stimulerend te werken. De deze week 24 jaar geworden Eindhovenaar stuntte afgelopen woensdag bij het met 1,9 miljoen gulden gedoteerde toernooi in Philadelphia door de als tweede geplaatste Amerikaan Brad Gilbert uit te schakelen. Het was al de tweede keer binnen zes maanden dat de pupil van Henk van Hulst een speler uit de top-vijf van de wereld versloeg. Bij de open Amerikaanse titelstrijd op Flushing Meadow, september vorig jaar, zorgde hij voor opschudding door winst op John McEnroe. 'Zo gaat het nu eenmaal tegenwoordig', verklaarde hij in Philadelhia. 'Iedereen kan tegenwoordig van iedereen winnen. Het hangt van zoveel kleine dingen af.' In de tweede ronde van het evenement werden die profetische woorden van Haarhuis al bijna bewaarheid. Tegen de Zweed Pernfors balanceerde hij op de rand van de nederlaag. 'Het ging in de eerste set best redelijk. Maar door een slordige game verloor ik die reeks. Ik baalde daar eigenlijk best van en maakte daardoor in de tweede set veel onnodige fouten.' Pas aan het einde van de set, bij een achterstand van 1-5, schudde de Nederlander de ergernis van zich af. 'Ik ben toen gewoon gestopt met denken en ben veel vrijer gaan spelen. Pernfors liet de concentratie iets vieren, waarna ik opeens punten begon te maken.'

Zoveel dat Haarhuis niet alleen de tweede reeks nog won, maar zelfs de partij.

In het duel tegen Gilbert werd geen moment duidelijk, dat de nummer vier van de wereld tegen de nummer 67 stond te spelen. Haarhuis was nooit de mindere. 'Slechts in het begin liep ik achter de feiten aan. En dat kwam door eigen falen. Ik verloor mijn eerste opslaggame, na met 40-0 te hebben voorgestaan, door een paar slordige fouten. Op 5-4 mocht Brad daardoor serveren voor de set. Ik brak echter terug, waarna wij beiden onze service behielden.' In de tie-break kwam Haarhuis weer in de problemen. 'Ik kwam met 1-4 en 4-6 achter alvorens met 10-8 de set te winnen. In de tweede set heb ik veel kansen laten liggen. Ik won zijn eerste service-game en kwam daarna op 2-0. Ik kreeg daarna op zijn opslag mogelijkheden op 3-0, maar faalde. Het werd zelfs 2-2 nadat ik weer met 40-15 had voorgestaan.'

Het aantal service-doorbraken bleef hoog. 'Niet omdat wij matig serveerden, maar omdat de returns zo goed waren. Op 5-4 kreeg ik op eigen opslag een wedstrijdpunt. Toen maakte ik een fout. Ik nam op de eerste opslag te veel risico en sloeg de bal uit. De tweede service was te zwak, hij scoorde met een bal tegen de lijn. Ik baalde daar zo van dat ik de set verloor.' In de beslissende reeks was er nauwelijks verschil tussen beide spelers. Tot 4-4 bleef de stand in evenwicht. Na gameverlies van Gilbert maakte Haarhuis de partij met zijn eigen opslag wel uit. Voor Haarhuis begon het jaar slecht. 'Ik verloor drie keer in de eerste ronde en speelde daardoor maar drie echte partijen in vijf weken. Dat was gewoon funest voor mijn zelfvertouwen en het balgevoel. Pas in de Verenigde Staten kreeg ik dat weer terug. Nu iedereen zo sterk is, heb je gewoon wat geluk nodig met de loting. Ik had dat in Toronto met Patrick McEnroe. Hij kan goed spelen, maar ik kan wel van hem winnen. De overwinning was echt een opsteker. De winst op Evernden was daar een rechtstreeks gevolg van.'

De confrontatie met Ivan Lendl in de derde ronde was Haarhuis meegevallen. 'Ik heb in de eerste set wat mogelijkheden laten liggen.'

In de kwartfinales komt Haarhuis uit tegen de winnaar van het duel Gomez-Curren.