'Stevige debattechniek zet posities heel duidelijk neer'

DEN HAAG, 23 febr. - Zo verbaasd als de Tweede Kamer was over het optreden van minister Maij, zo verbaasd was de minister zelf over de reacties daarop. Zij gaf daar gisteren blijk van in een interview voor de NOS-televisie na afloop van het debat. Minister Maij: 'Ik heb gemerkt dat de debattechnieken die ik zelf probeer toe te passen hier tot wat verbazing aanleiding geven. Ik vond het heel interessant om dat te merken. Een vrij stevige debattechniek, wat dat betreft heb ik heel veel geleerd van mijn Engelse collega's, roept hier eigenlijk verbazing en verwondering op, terwijl ik dat juist een heel leuke manier van debatteren vind. Het leuke ervan is dat de posities heel goed tegenover elkaar worden gezet en dat ook heel duidelijk wordt gemaakt wat de positie is van de een en van de ander.' Het tijdens het debat geuite verwijt van haar partijgenoot Hennekam dat een minister die pas komt kijken zo niet met de Kamer dient om te gaan, wees Maij op de haar kenmerkende wijze van de hand: 'Dat vind ik heel belachelijk. Ik ben helemaal geen beginneling. Ik heb tien jaar internationale politieke ervaring, bovendien de laatste jaren op een behoorlijk zware post als vice-voorzitter van de op een na grootste fractie van een parlement. Dus om mij als beginneling te kwalificeren is wel erg ver naast de waarheid.'