Na de scheiding

De beide Limburgen, die afgelopen jaar 'vierden' dat ze 150 jaar geleden van elkaar werden gescheiden en opgingen in respectievelijk het Belgische en Nederlandse staatsbestel, hebben voor zichzelf een papieren monument opgericht. Een boekwerk in twee delen, dat de kunst en cultuur behandelt in Belgisch en Nederlands Limburg. Door een omvangrijke provinciale subsidie zijn ze voor een habbekrats te koop.

De provinciale besturen van de twee Limburgen gaan de boeken uitdelen als relatiegeschenken. Zo zien ze er ook uit. Het papier is zo glimmend, dat het lezen onder een lamp een voortdurend bewegen van het hoofd vereist. De boeken bevatten de geschiedenissen van de twee Limburgen in vogelvlucht. Eigenlijk zijn het niet meer dan praatjes bij plaatjes. In het Nederlands deel wordt een notoire 'hofschrijver' als prof. J. J. M. Timmers van stal gehaald, waardoor het allemaal wat oudbakken aandoet. Voor nieuwe gezichtspunten is in ieder geval weinig plaats.

Op het gebied van kerkelijke kunst doet Belgisch Limburg nauwelijks voor de oostelijke buren onder. De kerkelijke schatten zijn er legio, zoals het aandoenlijke beeldje van de H. Martinus van Tours, dat staat in de St. Maartenskerk in St. Truiden.

Belgisch Limburg kent lieflijke plekjes in het licht glooiende land van Haspengouw, de streek rond Tongeren, de heidevelden van de Kempen en de majestueuze kastelen, zoals dat van Alden Biezen in Bilzen. Verder lopen er door het gebied brede Napoleontische heerbanen en resten van Romeinse wegen, bijvoorbeeld tussen Sint Truiden naar Tongeren. Hiervan staat in het boek een foto die de fantasie aan het werk zet.

Er wordt ruim aandacht besteed aan de stad Tongeren, die op een kruispunt van wegen lag en zich al in de tweede eeuw na Christus ontwikkelde tot een handelsstad van grote importantie.

Maar ook minder bekende gebouwen, zoals de St. Pieterkerk in Kortessem, de romaans-gotische St. Servaaskerk in het landelijke Borgloon en de voormalige Begijnhofkerk in St. Truiden komen in woord en beeld aan de beurt. Wie het Belgische deel heeft doorgelezen, krijgt onherroepelijk de aanvechting om dit schone, maar schier onbekende land, direct een bezoek te brengen. Als dat de opzet was, dan zijn de samenstellers er aardig in geslaagd.

Wie gek is op boeken, die mooi zijn uitgegeven, moet ze beslist kopen. Maar wie zijn aanvankelijke geimponeerdheid, veroorzaakt door omvang en presentatie, heeft overwonnen, zal na lezing tot de conclusie moeten komen dat hem vooral veel glitter voor is gehouden.

    • Cultuur in Nederlands Limburg
    • Cultuur in Belgisch Limburg