Maatregelen Israel ter bescherming van Sovjet-emigranten

TEL AVIV, 23 febr. - De Israelische veiligheidsdiensten treffen bijzondere veiligheidsmaatregelen om emigranten uit de Sovjet-Unie die via Oost-Europa op weg zijn naar Israel tegen mogelijke Palestijnse terreur-aanslagen te beschermen.

Volgens vandaag door de Jerusalem Post aangehaalde 'betrouwbare kringen' beramen Palestijnse organisaties aanvallen op joodse Sovjet-emigranten.

Deze week zei Bassam Abu Sharif, een naaste medewerker van PLO-leider Yasser Arafat, in Tunis dat de Palestijnen de vestiging van Sovjet-joden op de westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook als 'een oorlogsdaad tegen het Palestijnse volk beschouwen'. Deze uitspraak wordt in Israel zwaar opgenomen en gezien als teken van de groeiende Palestijnse frustratie over de massale immigratie uit de Sovjet-Unie. Wegens de weigering van de Sovjet-Unie rechtstreekse vluchten tussen Moskou en Tel Aviv in te leggen komen nu tegen de 1.500 Russische immigranten per week via Boedapest en Boekarest naar Israel. Tijdens de tussenstop in deze steden zouden zij in hotels of elders het doelwit kunnen zijn van Palestijnse aanvallen.

Uit vrees voor Palestijnse terreuraanvallen heeft ook de Sovjet-Unie de veiligheidsmaatregelen rondom haar diplomatieke missies in Europa en het Midden-Oosten aanzienlijk verscherpt. Moskou is bang dat Palestijnse organisaties ook Sovjet-doelen niet zullen ontzien indien plannen om de emigratie naar Israel te saboteren, worden uitgevoerd.

Israelische commentatoren zijn van oordeel dat de scherpe stellingname in het Westen, vooral door de Amerikaanse president George Bush, tegen vestiging van Sovjet-joden in de bezette gebieden door Palestijnse organisaties zal worden uitgelegd als legitimatie voor spectaculaire terreur-acties. Gisteren heeft Israels premier Yitzhak Shamir de Amerikaanse president tijdens een telefoongesprek op het hart gedrukt dat het niet Israels politiek is de immigranten in de bezette gebieden te huisvesten.

Edgar Bronfman, de president van het Joodse Wereldcongres heeft gisteren in Jeruzalem gezegd, dat hij de volgende week met Sovjet-leiders de kwestie van de rechtstreekse vluchten tussen Israel en de Sovjet-Unie opnieuw zal opnemen.

    • Salomon Bouman