Lichtgevende condoleances voor Haring

Immortal kings always die stond er in zwarte verf op de buitenmuur van de Amsterdamse discotheek Mazzo gespoten, waar gisteravond een 'Keith Haring memorial service' werd gehouden. Een kleine groep, voornamelijk bestaande uit graffiti-kunstenaars en hun fans, was daar bijeengekomen om hun vrijdag op 31-jarige leeftijd aan Aids overleden Amerikaanse cult hero de laatste eer te bewijzen. Er heerste een gewijde sfeer rondom de sarcofaag-achtige vorm die bij wijze van baar was opgesteld. Aan het hoofdeinde belichtten kaarsen de beeltenis van Haring op een altaartje. De graffiti die er rondom speciaal waren aangebracht door Shoe, Jazz, Hugo Kaagman en Jan Rothuizen, bestonden uit veelkleurige symbolen zoals vissen en azteken-poppen. Wim Beeren, directeur van het Stedelijk Museum, en performance-dichteres Diana Ozon vertelden en dichtten over hun persoonlijke ervaringen met Haring. Het condoleance-boek raakte vol met tags in lichtgevende viltstiftkleuren, terwijl de aanwezige graffiti-jongens op het ritme van de vitale hiphop-muziek langzaam de beeltenis van Haring en hun eigen werken met de witkwast overschilderden.