Internationale beurzen volgen daling in Tokio

AMSTERDAM, 23 febr. - De Europese beurzen daalden vanochtend gemiddeld een procent nadat Tokio vandaag 2,6 procent lager sloot. In Amsterdam stond de stemmingsindex rond het middaguur bijna 1,7 procent lager.

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs moesten vanochtend de koersen van de belangrijkste aandelenwaarden alle terug. Het ging daarbij al snel om verliezen van meer dan een gulden. De voortgaande daling in Tokio maakten de belegggers nog voorzichtiger dan zij normaal met een weekeinde voor de boeg al zijn. Van de internationals zakte Akzofl.1,50 weg naar fl.115,70 en Koninklijke Olie fl.2,60 naar fl.141,50. Hoogovens stond laat in de ochtend op een verlies van fl.1,80 op fl.64,20, Unilever op fl.2 verlies op fl.f 140,10 terwijl ook Philips en KLM een paar dubbeltjes moesten inleveren.

Nedlloyd, die gisteren nogal furore maakte,verloor nu fl.2,10 op fl.89,40. Heineken raakte fl.1,50 kwijt op fl.106,70, DSM eenzelfde bedrag op fl.104,70 en Internatio fl.2,20 op fl.85,60. Ahold noteerde een gulden lager op fl.112,50 en ook KBB verloor dit bedrag op fl.63,50. De obligatiemarkt was zwak gestemd, alwerden de koersverliezen in de loop van de ochtend iets kleiner. Hagemeyer, die over enkele dagen metde jaarcijfers komt, moest na de koersstijging van donderdag nu fl.2 terug naar fl.110,50. Eriks kwam gisteren met goede cijfers. Het technische-groothandelsfonds was fl.2,70 in reactie op fl.117. Gamma, die net een groot belang heeft verworven in een van de grootste Belgische textielconcerns, moest een gulden inleveren op fl.77,50. Delft Instruments zakte fl.2 weg naar fl.46,50 en zoetwarenfabrikant Van Melle fl.5 naar fl.275. De lijn in de meeste actieve aandelenwaarden bleef later licht neerwaarts gericht. In het bijzonder de internationals waren vroeg in de middag op een nog iets lager niveau terecht gekomen.

NEW YORK- De effectenbeurs van New York heeft het gisteren moeten stellen met een kleine daling. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig industriele fondsen daalde met 8,79 punten tot een slot van 2574,77 punten. Het zag er aanvankelijk geheel niet naar uit dat de beursbarometer met verlies zou sluiten. Gedurende het grootste deel van de handel genoten vele fondsen de belangstelling van beleggers die profiteerden van het lagere koerspeil. Bovendien was de obligatiemarkt in herstel en leek de handel zich gesterkt te voelen door de uitlatingen van Fed-voorzitter Alan Greenspan. Deze zwaktegisteren zijn dinsdag gedane sombere uitspraken over de inflatie in de VS wat af. Het Dow Jones-gemiddelde bereikte een hoogste peil van 35 punten boven het slot van woensdag. Tegen het slot van de handel kregen echter de computerprogramma's, die eerder mede de opwaartse lijn bepaalden maar later het sein tot verkopen gaven, de overhand. De aandelenomzet op de Newyorkse beurs kwam uit op 183 miljoen stuks na 159 miljoen op de voorgaande dag. De dollar stond in New York tegenhet einde van de handel op de wisselmarkt op fl.1,8830 na fl.1,8850 op woensdag. De slotkoers van gisteren in Amsterdam was fl.1,8865.

TOKIO - Deaandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokyo zijn vandaag opnieuw fors gedaald. De Nikkei-index van 225 aandelen ging omlaag met 935,87 punten ofwel 2,6 procent tot 34.890,97. Het koersgemiddelde kwam daarmee voor het eerst sinds vorig jaar oktober onder de grens van 35.000 punten. Afgelopen woensdag kelderde de Nikkei-index met 1.161 punten ofwel 3,15 procent. Dat was de op twee na grootste daling in de geschiedenis. Gisteren was er een licht koersherstel, maar vandaag ging het door de aanhoudende vrees voor rentestijging weer mis. De Nikkei-index verloor over de hele week 2.570 punten, bijna zeven procent.