In een klooster zag ik mijn vriendin Talida met ...

In een klooster zag ik mijn vriendin Talida met een paar monniken dammen. Ze snoepte rare dingen uit een emmertje. En ze kon niet eens winnen, terwijl ze tegen de wereldkampioene Sybrantska zo goed gespeeld had. 'Wat is er met jou', vroeg ik. Zij zei: 'Hoor nou eens, als ik met monniken dam is het geen wonder dat ik rotter dam dan als ik met een wereldberoemde dam-ster dam. Ik bedenk huizenhoge slimmigheden, en ik sta ver en hoog uit boven die lui, maar ze springen gewoon uit mijn voorgehouden hel de remisehemel in. Ik vul emmers met tijm, ui, dennepitten, peterselie en Turks fruit, maar dat troost me niet.'

Wat was dat voor een wartaal? Of zat er iets verborgen in wat Talida zei? Kun jij het vinden? Schrijf dan iets in dezelfde wartaal, en stuur het naar: Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, Amsterdam, en zet er bij hoe oud je bent. OPLOSSING TALISMAN no. 1 'Ha krant, ik heb wat voor je, ' schreef Rosa Schogt (negen jaar), en ze rijmde: 'Slimme lezers moeten zoeken. Ik zocht ook, en ik vond het toen. Moeilijk zoeken kostte vloeken! Nee, dit was niet voor een oen. Zeker code, cijfers, letters. Maar dit bleek het niet te zijn. Jullie leken even etters! Maar nu vind ik het heel fijn.' Op rijm hoefde niet, maar wel: om de beurt een zin met woorden van een lettergreep en een zin met woorden van twee lettergrepen. Rosa krijgt de prijs.

    • Talisman No. 2