Het toversteentje

Twee weken geleden heb ik jullie een paar geheimen over verteld over een toversteentje. Dat steentje had ik gevonden toen ik vier was. Ik liep in Valkenburg op een hoge berg en opeens zag ik het! Zo gaat het namelijk met toversteentjes: je ziet ze wel of je ziet ze niet en als je na je twaalfde er nog nooit een hebt gezien, is de kans groot dat het je je hele leven niet meer overkomt.

Is dat erg? En moet je er speciaal voor op een hoge berg lopen? Jullie vragen altijd twee dingen tegelijk. Nee. Het is niet erg als je er nooit een vindt. Er zijn kinderen en mensen die het juist fijn vinden dat ze er nooit een vinden, want dat moet je wel goed begrijpen: dat toveren kan een boel gedoe met zich meebrengen. En om er een te vinden hoef je niet op een hoge berg te lopen. Het kan je ook gewoon ergens binnen gebeuren, of in de wei, of langs de slootkant, of in een vreemde stad als het dik mistig is.

Wat voor boel gedoe? Wat bedoel je daar nou weer weer mee? Nou, ik vertelde je al over dat achteruit toveren. 't Is goed dat je dit weet want daar is onder kinderen nog niet veel over bekend. Heb je zo'n toversteentje dan moet je je er altijd op voorbereiden dat het opeens achteruit gaat toveren. Je weet wat er dan gebeurt.

Ja, daar heb ik nog griezelig van gedroomd. Wurmen in je hoofd en zo. Wat weet je nog meer voor engs? Dit is niet echt eng maar het is goed om het te weten. Zo'n steentje kan ook op lange afstand toveren.

Daar snap ik nou echt helemaal geen bal van!Dan vind ik jou niet echt snugger!Zeg, waar zijn we eigenlijk mee bezig? Je zit net te doen of je alles van toversteentjes weet en dan ga je een partijtje ruzie met me zoeken!Omdat jij het bent leg ik het je nog een keer uit. Jij hebt dat toversteentje gevonden. Dat heeft jou laten toveren omdat jij zag dat het een toversteentje was. Dan is het opeens weg. Maar dat wil nog niet zeggen dat je het kwijt bent. Want dat vergat ik ook nog te vertellen: je hebt sterke en zwakke toversteentjes. Als het sterk genoeg is, kan het wel aan het andere eind van de wereld zijn maar je blijft er lustig op los toveren. Van een ander toversteentje denk je misschien dat je het sterkste ter wereld hebt gevonden maar na een keer toveren is het al in een modderballetje veranderd.

Een modderballetje? Ja. Dat kan ook. Toversteentjes laten jou toveren, maar jij tovert ook terug en als je ontevreden raakt over zo'n steentje, nou, dan verander je het gewoon in een modderballetje!Doet dat zo'n steentje dan niet vreselijk veel pijn? Ik begin dit helemaal niet leuk te vinden. Eerst dat achteruit toveren en nu weer terug toveren. Heb jij zelf nou zo'n steentje, ja of nee? Voor ik je dat verklap, moet ik je nog veel meer over toversteentjes in het algemeen vertellen.

Goed. Maar het moet wel spannend zijn, en niet al te griezelig.

Dat willen alle kinderen. Omdat jij het bent zal ik m'n best doen maar ik kan je niet beloven dat het me lukt. H. J. A. HOFLAND

    • H. J. A. Hofland