Esselte te koop na actie aandeelhouder

AMSTERDAM, 23 febr. - Esselte Media, onderdeel van het Zweedse concern Esselte en producent van onder meer Filmnet in Nederland, staat te koop. Als mogelijke kopers worden genoemd de Duitse uitgever Springer, de Zweedse uitgever Bonier en de Franse abonnee-TV Canal Plus.

Filmnet heeft in Nederland circa 90.000 abonnees. Het net blijft vooralsnog gewoon uitzenden. Bij Filmnet werken ongeveer 60 mensen. Naast Fimnet heeft Esselte Media in Nederland nog Esselte Video, leverancier van video's.

De woordvoerder van Esselte in Nieuwegein stelde vanochtend dat Esselte Media in zijn totaliteit zal worden verkocht en niet in stukken zal worden opgedeeld. Esselte Abonee-TV (Filmnet) en Esselte Video gaan dus gezamenlijk over naar een nieuwe eigenaar.

De verkoop lijkt een poging van het Zweedse concern om een onvriendelijke overneming af te slaan. Nadat een grootaandeelhouder te kennen had gegeven Esselte te willen kopen, kwam het bestuur met het plan om Esselte Media af te stoten om zo de winstgevendheid van het Zweedse bedrijf te vergroten. Volgens de woordvoerder van Esselte heeft de grootaandeelhouder na die koerswijziging zijn overnameplannen ingeslikt.

Esselte zal zich in de toekomst weer uitsluitend richten op kantoormaterialen en informatiesystemen. He bedrijf haalde vorig jaar het nieuws omdat het voor het commerciele televisiestation TV10 de contracten afsloot met de kabelexploitanten.

Tot 1986 was de Haarlemse uitgever VNU bij Filmnet betrokken, maar na onenigheid kocht Esselte VNU uit. Later nam Esselte ook het belang van United International Pictures over, een samenwerkingsverband van enkele Amerikaanse filmmaatschappijen, en bleef het Zweedse bedrijf als enige eigenaar van Filmnet over.