Demonstraties: Moskou roept op tot kalmte

MOSKOU, 23 febr. - De spanning in verband met de grote landelijke demonstratie van zondag begint in Moskou op te lopen. Gisteren richtte het Centraal Comite zich met een aanmaning tot kalmte tot de 'werkers van het land'.

We kunnen niet toestaan, aldus de verklaring, dat mensen onder de dekmantel van de perestrojka hun eigenbelang en hun politieke ambities uitleven en 'het volk tot burgerlijke confrontatie leiden'.

De golf van demonstraties, die de laatste tijd over het land spoelt, wordt door demagogen gebruikt voor 'direct aanzetten tot geweld, economische onverantwoordelijkheid en burgerlijke ongehoorzaamheid'.

Het Centraal Comite roept de bevolking op resoluut weerstand te bieden aan hen die 'het land naar de chaos drijven, conflicten, vijandschap en verdeeldheid zaaien en instabiliteit creeren'. Zondag worden in het hele land, maar vooral in de grote steden, demonstraties georganiseerd voor een versnelling van de hervormingen, voor een stimulering van de verkiezingen voor de Opperste Sovjet van de Russische republiek (4 maart) en voor een dialoog tussen de partij en de maatschappelijke organisaties. In Moskou heeft de gemeente toestemming gegeven voor de manifestatie, maar ze mag zich niet, zoals op 4 februari, op het plein naast het Kremlin afspelen. Er zijn drie plaatsen aangewezen voor de demonstranten: het sportstadion Loezjniki, het Smolenskplein aan de Boulevardring en het plein voor de universiteit. De organisatoren hebben alle verantwoordelijkheid op zich genomen, maar de Opperste Sovjet heeft strikte maatregelen aangekondigd als zich ongeregeldheden voordoen. Het Volksfront in Leningrad heeft besloten de betoging af te gelasten wegens de mogelijkheid van geweld.

In Moskou doen geruchten de ronde over een alternatieve meeting van rechtse en nationalistische groepen voor het gebouw van de ministerraad van de Russische republiek om 'de zogenaamde democraten te laten zien dat ze niet alleen zijn in de Sovjet-Unie'.

Veel kranten laten de laatste dagen waarschuwende geluiden horen. De Izvestia beschreef gisteren de goed georganiseerde bijeenkomst van rechts, vorige week bij de televisietoren, waar een thema doorklonk: 'Het Vaderland is in gevaar, de hervormers richten het te gronde, democratie is niet onze weg, maar een vreemde invloed van krachten die er op uit zijn Rusland en het Russische volk te vernietigen'.

De rector van de universiteit van Kiev waarschuwt vandaag in de Pravda ook tegen 'meetingen-democratie', waar steeds vaker de roep opklinkt om de macht over te nemen. 'Kijkt u eens hoe makkelijk de golf van 'provinciale revoluties' voortrolt! Bij ons in de Oekraine zijn in een maand tijd volgens een en hetzelfde scenario de partijleiders van bijna eenderde van de partijcomites vervangen.'

    • Laura Starink