Boeren willen toezeggingen van Lubbers

DEN HAAG/APELDOORN, 23 febr. - Premier Lubbers zal morgenmiddag praten met de actievoerende akkerbouwers en de drie voorzitters van de centrale landbouworganisaties. Na vijf dagen actievoeren verwachten de boeren concrete toezeggingen van Lubbers. Het gesprek over de dreigende faillissementen in de akkerbouw komt nadat vandaag actievoerende boeren opnieuw op tal van plaatsen blokkades oprichtten.

De akkerbouwers eisen onder meer een subsidie van 500 gulden per hectare ter compensatie van de lage graanprijs. De Europese commissie wil dit jaar de graanprijs opnieuw met drie procent verlagen. 'Sinds december vorig jaar is een kwart van de Nederlandse akkerbouwbedrijven failliet gegaan. Als het zo doorgaat, staat ons een ramp te gebeuren', zo zei een Groningse actiecoordinator vanmorgen.

In Apeldoorn blokkeerden 300 boeren uit Flevoland met 185 tractoren alle toegangen en parkeerterreinen van de gebouwen van de Rijksbelastingdienst. De boeren waren vanmorgen om vijf uur vertrokken uit Biddinghuizen. Volgens de politie leverde de actie geen problemen op voor het verkeer.

Alle grensovergangen in de provincies Groningen en Drenthe tot aan Coevorden en in Zeeland bleven ook vandaag gedeeltelijk geblokkeerd. Om het publiek niet al teveel te hinderen zouden de boeren de grensovergangen elk half uur openstellen. Na een bezoek aan de gebouwen van politieke partijen in Den Haag trok een stoet van ongeveer 150 tractoren naar Leidschendam, waar zij de gebouwen van het ministerie van milieubeheer korte tijd blokkeerden.

In Groningen, Leeuwarden, Assen en Emmen werden rijksgebouwen bezet. Rondom Groningen zetten de boeren enkele wegen en rotondes af. Volgens de politie leverden de acties geen gevaarlijke situaties op.

Na de toezegging van premier Lubbers voor het gesprek van morgen zeiden de akkerbouwers hun acties 'publieksvriendelijk' te willen houden. De actievoerders hebben volgens hun zeggen een draaiboek klaarliggen voor een blokkade van Schiphol, maar aarzelen over de uitvoering van dat plan. In de Krokusvakantie zouden teveel mensen daarvan de dupe worden.

In afwachting van het gesprek met premier Lubbers hebben de boeren, na vijf dagen actievoeren in het hele land, voor dit weekeinde een 'wapenstilstand' afgekondigd. Zonder concrete toezeggingen zullen zij hun acties maandag voortzetten, aldus een woordvoerder van de akkerbouwers.

Pag.9: Vervolg

De landbouworganisaties verwachten niet dat er morgen 'harde zaken' kunnen worden gedaan in het onderhoud met Lubbers. De organisaties stellen Lubbers persoonlijk medeverantwoordelijk voor de huidige problemen in de akkerbouw. Zij wijzen erop dat het EG-besluit om bij overproduktie de graanprijzen te verlagen, door de Europese regeringsleiders en niet primair door de ministers van landbouw is genomen. Bij het gesprek van morgenmiddag is mogelijk ook minister Braks (landbouw) aanwezig.

De akkerbouwers hebben vanmorgen in Den Haag gesprekken gevoerd met de Kamerleden Blauw (VVD) en Eisma (D66). Zij hebben tegenover de Kamerleden hun standpunten uiteengezet.

Ook het partijbureau van het CDA is vanmorgen door boeren bezet. Het personeel kon het gebouw wel in en uit. De akkerbouwers hebben een gesprek gevoerd met de partijvoorlichter. De boeren wilden ook met Kamerleden van het CDA spreken.

Enkele tientallen demonstrerende boeren hebben vanmorgen de Drentse commissaris van de koningin, W. Meijer, een petitie aangeboden. Daarin hebben ze hun verlangens voor een beter inkomensbeleid verwoord.