Ambulancestaking opgelost

LONDEN, 23 febr. - Het ernstigste arbeidsconflict in Groot-Brittannie sinds de mijnwerkersstaking van '84/'85 is opgelost. Het personeel van de ambulancediensten en de Britse regering kwamen vannacht een loonsverhoging van meer dan 17 procent overeen, waarmee een eind kwam aan een half jaar durend geschil.

De personeelsleden van de ambulancediensten krijgen krachtens het akkoord over twee jaar 17,6 procent meer loon. Het akkoord, waarover de onderhandelaars het in een twintig uur durende onderhandelingsronde eens werden, moet nog worden goedgekeurd door het personeel.

In mei vorig jaar wezen de 22.000 werknemers bij de Britse ambulancediensten het overheidsaanbod van 6,5 procent loonsverhoging voor een jaar met grote meerderheid van de hand. Er werden stiptheidsacties gevoerd en overuren geweigerd. Toen het personeel besloot in diverse delen van het land nog alleen voor noodgevallen uit te rijden, zette de regering in Londen voor het ziekenvervoer politie- en legervoertuigen in.

De slecht betaalde personeelsleden ondervonden tijdens hun acties grote sympathie van de bevolking. De Britse regering weigerde aanvankelijk concessies om een loongolf in de gezondheidssector te voorkomen en de inflatie niet verder aan te wakkeren.