Aandelenruil Volvo en Renault baant weg voor samenwerking

ROTTERDAM, 23 febr. - Het Zweedse automobielconcern Volvo en het Franse staatsconcern Renault hebben vanmiddag in Amsterdam een vergaande samenwerking bekendgemaakt. Indirect heeft dit consequenties voor Volvo Car, het Nederlandse automobielbedrijf dat voor 30 procent eigendom is van Volvo Zweden en voor 70 procent van de Nederlandse staat. Vooruitlopend op de bekendmaking werd de handel in aandelen-Volvo vanmorgen gestaakt.

Volvo krijgt een belang van 45 procent in de truckdivisie van Renault. Daar tegenover staat dat Renault een aandeel van 20 procent verwerft in de personenauto-activiteiten van Volvo. Daardoor wordt Renault indirect ook mede-eigenaar van het Nederlandse Volvo Car. De samenwerking zal voorlopig geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij het Nederlandse dochterbedrijf.

Na de aandelenruil zullen ontwikkeling en produktie waarschijnlijk geleidelijk in elkaar worden geschoven, wat tot aanzienlijke schaalvoordelen moet leiden. Daarbij krijgt Renault kennelijk de eindverantwoordelijkheid over de personenautobedrijven, Volvo verovert de controle over de truckdivisies.

De combinatie wordt op het gebied van personenauto's nummer drie in Europa, achter Fiat en Volkswagen, en naast Peugeot. Renault maakte in 1988 1,85 miljoen personauto's, Volvo 290.000. Op het gebied van vrachtwagens worden Volvo en Ranault bij samenvoeging zelfs marktleider, zowel in de VS als in Europa. Renault produceerde in 1988 86.000 bedrijfswagens, Volvo 66.000. Volvo en Renault voerden al enkele maanden delicate onderhandelingen over verdergaande samenwerking. Renault was voor Volvo al een belangrijke toeleverancier van motoren.

Pag.11: Franse staat mengt zich in samenwerking

    • Dick Wittenberg