Twee platte glazen met een stangetje ertussen

Vol bewondering pakt opticien Marcel Barlag (32) een montuur uit de etalage. Het is er een van L. A. Eyeworks, een Amerikaans bedrijf (inderdaad in Los Angeles) dat voor Nederlandse begrippen opzienbarende brillen ontwerpt. Deze is een subtiele constructie van schildpad-kunststof en matzwart metaaldraad, die er uitziet alsof hij elk moment kan opstijgen. 'Dat je zoiets kunt bedenken en durft te maken, geweldig vind ik dat.' Na een aantal jaren in loondienst is Barlag anderhalf jaar geleden een eigen zaak begonnen in een voormalige werkplaats aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De twee kamers hebben nog de petieterige afmetingen van zeer oude gebouwen; op de vloer liggen nog de originele zwarte en witte stenen plavuizen. Zijn monturen importeert hij uit diverse landen, waaronder dus Amerika. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is een zekere exclusiviteit. 'Toegegeven, het is een kleine groep die hiervan houdt en ermee durft te lopen, ' zegt Barlag. 'De prijzen liggen dan ook hoger dan gemiddeld. Maar de 'grachtengordel-avantgarde', als je het zo wilt noemen, blijkt de artistieke waarde van brillen als deze te apprecieren.' Marcel Barlags bewondering voor een goed bedacht en goed uitgevoerd idee, komt mede doordat hij samen met zijn broer Gabriel, die beeldend kunstenaar is, zelf brillen ontwerpt. Van een model, met opvallende bijna driehoekige glazen, hebben ze een serie in productie laten nemen. 'De reacties waren in het begin teleurstellend. Zelfs bij de modieuze opticiens zei men: leuk etalagemateriaal. Maar hier in mijn eigen zaak loopt het goed.' Hij laat diverse uitvoeringen zien, met zijn eigen naam in het pootje gedrukt. 'Ik zal niet ontkennen dat ik wel gevoelig ben voor die kick.'

'Veel mensen kunnen kleding ontwerpen en maken, maar veel minder mensen hebben de specifieke technische kennis die vereist is om een bril te ontwerpen en te maken. Bovendien zijn het bedenken van een idee en het uitvoeren ervan, of dat nu een bril, een kledingstuk of een schilderij is, vaak twee volstrekt verschillende dingen. Zeker voor Gabriel, die gewend is aan de vrijheid van de kunstenaar, is het een uitdaging om binnen zo'n dwingend kader iets met een sterk ambachtelijk aspect te maken.'

Wie echt op exclusiviteit gebrand is, kan in samenspraak met de broers een unicum laten maken.

Zelfs het glas blijkt een rol te kunnen spelen in de esthetiek van een bril. Volgens deze kenner wordt het steeds dunner en vlakker, zoals in de jaren twintig en dertig gebruikelijk was. Wederom laat hij een ontwerp van L. A. Eyeworks zien: twee platte glazen, verbonden door een stangetje. 'De retro-trend is nog lang niet voorbij, dat zie je nu ook met die kleine 'intellectuele' brilletjes met neusstukken die op pince-nez lijken. Maar als ik zelf een bril ontwerp wil ik niet terugvallen op het verleden, dan wil ik echt iets nieuws maken.' Marcel Barlag Eyewear. Amsterdam, Nieuwezijds Voorburgwal 129-131. Di. t/m vr. 10-18u., za. 10-17u. Inl. 020-221777.

    • Tracy Metz