Top Drexel zorgde vlak voor bankroet goed voor zichzelf

NEW YORK, 22 febr. - Drexel Burnham Lambert heeft zijn partners en managers bijna 350 miljoen dollar aan bonussen uitbetaald vlak voordat de houdstermaatschappij van de firma vorige week bekendmaakte dat zij zichzelf zou liquideren wegens geldgebrek.

Dat bericht in de New York Times van gistermorgen is bevestigd door de firma.

Het uitbetalen van bonussen in veelvouden van het jaarsalaris is gebruikelijk op Wall Street, en Drexel stond altijd bekend om zijn gulheid. Maar de firma leed over 1989 een verlies van 40 miljoen dollar, zodat een bonus wegens goede prestaties niet erg logisch overkomt.

De uitbetaling van bonussen aan partners, die samen de eigenaars zijn van de prive-firma, lijkt ook in strijd met de faillissementswet, die niet toestaat een bedrijf leeg te halen vlak voordat aan de rechter uitstel van betaling wordt aangevraagd.

Zelfs bankiers bij andere firma's op Wall Street wisten al een half jaar geleden dat Drexel wankelde. Toch betaalden de partners in diezelfde periode hoge bedragen uit aan hun werknemers en aandeelhouders.

Een woordvoerder zei desgevraagd dat de bonussen waren verstrekt op basis van het afgelopen jaar en onderdeel waren van de normale bedrijfsvoering. Hij zei niet aan hoeveel van de ongeveer 5.400 Drexel-werknemers bonussen zijn uitgekeerd.

Volgens de New York Times zouden aan enkele top-managers bonussen gegeven zijn van meer dan 10 miljoen dollar, twee tot drie weken voor het faillissement.

Verschillende schuldeisers hebben de faillissementsrechter al gevraagd om een lijst van alle betalingen die terugvorderbaar zijn.