Sony koopt chipsfabriek VS

ROTTERDAM, 22 febr. - Sony USA, de Amerikaanse dochteronderneming van het Japanse elektronicaconcern, heeft een chipfabriek van het Amerikaanse Advanced Micro Devices gekocht in San Antonio, Texas. Dat wordt de eerste buitenlandse chipvestiging van Sony. Het bedrijf overweegt ook in Europa chips te gaan maken.

Door massaal over te gaan tot chipfabricage in Europa en de VS proberen de Japanse elektronicafabrikanten zich in te dekken tegen handelsbelemmerende maatregelen, gericht tegen Japan. Sony staat achttiende op de ranglijst van 's werelds grootste chipproducenten en wil doordringen tot de top-tien.

Sony USA betaalt voor de Amerikaanse chipfabriek 55 miljoen dollar, circa 105 miljoen gulden, en neemt ook alle 650 werknemers over.

Volgens de verkoopovereenkomst mag Advanced Micro Devices (AMD) een deel van de fabriek in elk geval tot 1994 blijven gebruiken. In die periode krijgen technici van het Amerikaanse bedrijf de gelegenheid om de produktiemethoden van Sony te bestuderen. AMD onderstreept dan ook dat het bij de verkoop om 'meer dan een financiele transactie' gaat. Een woordvoerder spreekt liever over 'een strategische samenwerking.' AMD produceert in de fabriek logische schakelingen, een type chips dat onder meer wordt gebruikt in fax-apparaten. Sony gaat in de vestiging zogeheten SRAM-geheugenchips maken. Dat soort chips wordt vooral ingebouwd in computersystemen.