Politie treedt op tegen acties boeren

ROTTERDAM, 22 febr. - De Groninger politie heeft de toegangswegen naar de stad Groningen afgezet omdat de acties van de akkerbouwers op de ringweg rondom de stad zeer gevaarlijke situaties zouden opleveren.

De Koninklijke Nederlandse Automobiel Centrale (KNAC) zal een rechtszaak aanspannen tegen de ministeries van justitie en binnenlandse zaken als ze geen opdracht geven de acties in het hele land te beeindigen. Inmiddels hebben ook Duitse boeren zich aan enkele grensovergangen aangesloten bij het protest van hun Nederlandse collega's.

De acties van de akkerbouwers breiden zich snel uit nadat overleg met minister Braks van landbouw gisteren niets had opgeleverd. De acties van de boeren hebben bij de Groningse politie tot felle kritiek geleid. 'Er ontstaan levensgevaarlijke situaties doordat boeren, zonder enige vorm van overleg, dwars op de weg gaan staan, tegen de richting inrijden en bovendien plantsoenen en wegmateriaal vernielen', aldus een politiewoordvoerder. Volgens de zegsman heeft het actiecentrum van de boeren geen greep meer op de vaak wilde acties.

De weggebruikers kunnen niet door de politie worden omgeleid, maar moeten zelf alternatieve routes zoeken. 'Wij hebben al vijftig mensen ingezet, meer is absoluut onmogelijk', aldus de woordvoerder.

Rond het middaguur legden honderden boeren op trekkers het verkeer in de Groningse binnenstad plat. Ze reden in groepjes van tien a twintig door het centrum van de stad en veroorzaakten opstoppingen. Pag.15: Actie slaat over Pag.9: Hoofdartikel