Ondervraging door commissie grote overwinning voor VandenBoeynants

BRUSSEL, 22 febr. - De ondervraging van de voormalige Belgische premier en minister van defensie, Paul Vanden Boeynants (VDB), door de parlementaire commissie voor banditisme en terrorisme is gisteren uitgelopen op een volledige triomf voor VDB. De ondervraging van VDB als getuige gebeurde op diens eigen verzoek in verband met de voortdurende stroom van geruchten van de afgelopen jaren dat VDB direct of indirect te maken heeft gehad met plannen voor een rechtse staatsgreep in de jaren zeventig, met het tegenwerken van het justitiele onderzoek naar de moordpartijen van de Bende van Nijvel in het midden van de jaren tachtig en met de 'roze balletten' die op het eind van de jaren zeventig in hoge Brusselse kringen zouden zijn gehouden.

VDB wilde door zijn getuigenis voor de commissie eens en voor altijd een einde maken aan dergelijke geruchten en, getuige de reacties vanmorgen in de Belgische kranten, is hij daarin redelijk geslaagd. Volgens veel aanwezigen was de 'bendecommissie', zoals ze in de wandeling heet, slecht voorbereid en lieten de leden ervan 'zich vangen als koorknapen'. VDB veegde de vloer aan met alle beschuldigingen en insinuaties en schreef de verhalen die over hem de ronde doen toe aan een komplot van de Belgische Staatsveiligheid, de dienst voor contraspionage. Albert Raes, de administrateur-generaal van die dienst, had verscheidene malen tegen hem gelogen toen hij minister van defensie was en VDB betreurde het nu dat hij, toen hij premier van een overgangsregering was, Raes niet had ontslagen. 'Eerst plande ik een staatsgreep. Daarna was ik wapensmokkelaar, later zelfs drugssmokkelaar. Ik gebruikte huurmoordenaars. Ik kreeg 850 miljoen frank smeergeld voor de afhandeling van dossiers die ik nooit heb gezien. En sinds enkele dagen weet ik dat ik ook nog pedofiel ben', zo smaalde VDB. 'Van nu af zal ik zonder meer een klacht indienen tegen iedereen die nog onwaarheden over mij vertelt.' De eerste twee zijn al de deur uit: een tegen een voormalige rijkswachter die VDB heeft beschuldigd van plannen voor het plegen van een staatsgreep en van drugssmokkel, een tweede tegen de prostituee die vorige week onthulde dat VDB had deelgenomen aan sekspartijen waar minderjarige jongens werden misbruikt.

Ook de meest recente beschuldiging, namelijk dat VDB als minister van defensie zijn zakelijke belangen - VDB is eigenaar van een groot vleesbedrijf - had behartigd tijdens een bezoek aan Hongarije, deed hij af met een retorische wedervraag: 'Zou een industrieel die minister wordt dan plotseling geen zaken meer mogen doen?' Vandaag zal de commissie bepalen of de zittingen nog moeten worden voortgezet of dat geconcludeerd moet worden dat het onderzoek op niets is uitgelopen. Ook moet worden besloten of de aangevallen Albert Raes, die al vijf keer heeft getuigd, nog een keer voor de commissie moet verschijnen.

Vanden Boeynants gaf voor het verhoor een persconferentie. (Foto Reuter)

    • Frits Schaling