Michelin pakt 10 restaurants ster af

ROTTERDAM, 22 febr. - Tien Nederlandse restaurants zijn hun Michelin-ster kwijtgeraakt in de jaarlijkse toekenning van de begeerde onderscheiding. Michelin heeft acht nieuwe sterren uitgedeeld in de Nederlandse horeca.

Ook dit jaar is er in Nederland geen restaurant dat in de Michelingids wordt vermeld met drie sterren. Met de Oude Rosmolen in Hoorn is er wel een twee-sterren zaak bijgekomen, zodat er nu drie in Nederland zijn. Inter Scaldes in Kruiningen en De Swaen in Oisterwijk hebben hun twee sterren behouden.

Volgens Michelin Nederland heeft het grote aantal 'ingetrokken' sterren niets te maken met het feit dat de inspectie nu vanuit Brussel wordt geleid en niet langer door een Nederlandse hoofdinspecteur van Michelin. Een woordvoerder van de Brusselse vestiging beaamt dit. 'We werken op dezelfde wijze als vroeger. Brussel was altijd al de basis van de controle.' De Michelin-inspecteurs gaven zeven restaurants een ster: Parkheuvel (Rotterdam), De Graaf (Amsterdam), De Brave Hendrik (Hendrik Ido Ambacht), De Kastanjehof (Lage Vuursche), Vreugd en Rust (Voorburg), De Zwethheul (Delft) en de Bokkepruik (Zweeloo). De Echoput in Apeldoorn viel van twee sterren terug naar een ster. Doordat veel restaurants hun ster verloren, is het aantal eethuizen met een ster in Nederland gedaald naar 17. A. Wind van het Bedrijfsschap Horeca gelooft niet dat door deze uitslag een negatief beeld van de restaurants in Nederland wordt opgeroepen. 'De manier waarop Michelin de sterren uitdeelt is erg vaag. De normen die worden toegepast, veranderen steeds en niemand weet wat ze precies inhouden. Deze kwalificaties zijn subjectief en geven alleen een moment-opname, ' aldus Wind.

De nieuwe Michelingids ligt morgen in de Nederlandse boekhandel te koop liggen.