Klap in het middenrif

Onze beschaving zal tenonder gaan en dan moeten we weer helemaal opnieuw beginnen, liefst met een herhaling van de sociale omstandigheden in het Romeinse Rijk. Tenminste, zo denkt David Webb Peoples erover, en hij schreef en regisseerde The Salute of the Jugger. Beweert hij met die film iets over de ondergang en wederopkomst van het menselijk ras? Welnee. Hij bedacht dat allemaal alleen maar voor het zoveelste duffe vechtfilmpje in kitsch-mythologische stijl. Waar het Romeinse Rijk is, zijn gladiatoren, vandaar.

Over The Salute of the Jugger valt nauwelijks iets op te merken. Van een verhaal is amper sprake, van een doordachte visuele vormgeving evenmin en de dialogen ontstijgen nooit het 'me Tarzan, you Jane'-niveau. De film staat in het teken van de geluidsband (iedere klap wordt in het middenrif van de toeschouwer begeleid met een lage, doffe knal) en van de make-up (levensechte wonden, en levensechte littekens op de geschonden gezichten, met een voorkeur voor het verloren oog). Rutger Hauer speelt de hoofdrol, als een uit de een of andere (welke?) eredivisie gestoten straat-gladiator. Alleen de meer dan devote Hauer-fan zal durven volhouden dat hij die rol anders vervult dan welke middelmatige Amerikaanse acteur dan ook. Gewoon de zoveelste blonde actiefilm-speler met zo'n stramme mannenrug.

The Salute of the Jugger. Regie: David Webb Peoples. Met: Rutger Hauer, Joan Chen. In 8 theaters.