Inflatie VS stijgt tot hoogste niveau sinds '82, Tokio inherstel

ROTTERDAM, 22 febr. - De inflatie in de Verenigde Staten is afgelopen maand opgelopen tot het hoogste maandniveau in zevenenhalf jaar. Angst voor inflatie en hogere rentestanden houden de internationale beurzen al de hele week in de greep.

De beurs in Tokio steeg vandaag na een hectische handel uiteindelijk 0,25 procent. Gisteren was de beurs 3,15 procent getuimeld uit angst voor verhoging van de Japanse rente. De Europese beurzen daalden gisteren gemiddeld een procent maar openden vanochtend iets hoger omdat Wall Street gisteravond overeind bleef en slecht een half procent inleverde. De angst voor rentestijgingen houdt de markten nerveus.

De Amerikaanse seizoensgecorrigeerde index voor consumentenprijzen stond afgelopen maand op 127,4, zo is gisteren bekendgemaakt. Dat is 5,2 procent hoger als een jaar geleden. Een inflatie van 5,2 procent past in het beeld van een stijgende Amerikaanse inflatie die opliep van 4,2 procent in 1988 naar 4,6 procent in 1989. De januari-cijfers kunnen echter vertekend zijn door de strenge decemebermaand die in de Verenigde Staten behoorde tot de vier koudste in de afgelopen 96 jaar.

Zo zorgde een hoog verbruik in januari voor een recordstijging van de prijs van stookolie met 26,3 procent terwijl benzine 7,7 procent duurder werd. Bevroren gewassen verhoogden de voedselprijzen met 1,8 procent, ruim boven de totale prijsstijging van 1,1 procent in die maand. Zonder deze produkten was de stijging in januari 0,6 procent, wat het dubbele is van de stijging in december.

De regering-Bush voorspelt voor 1990 een daling van de inflatie tot 4,1 procent. Dat sluit aan bij de voorspelling van Alan Greenspan, de voorzitter van het stelsel van centrale banken in de VS, die uitgaat van een inflatie tussen de 4 en 4,5 procent.

In Japan zou een buitenlandse reis van bankpresident Yasushi Mieno een beslissing over een discontoverhoging ophouden. Handelaren houden rekening met een verhoging van een half procent naar 4,75 procent.

De Franse minster van financien Pierre Beregovoy waarschuwt vandaag in een interview West-Duitsland de rente niet verder te verhogen om de inflatie te bestrijden. De prijzen dreigen in de Bondsrepubliek op te lopen doordat de industrie de vraag niet aankan. Een hogere rente maakt consumentenkrediet duurder en tempert zodoende de vraag.

Beregovoy houdt er rekening mee dat de groep van zeven grote industrielanden in mei de traditionele bijeenkomst niet in de Verenigde Staten (Houston) maar in Europa houdt, dit in verband met de ontwikkelingen in Europa.