Grote slotmanifestatie sandinisten

MANAGUA, 22 febr. - De slotmanifestatie van het regerende Sandinistische Front in Nicaragua voor de verkiezingen van zondag heeft gisteren in het centrum van de hoofdstad Managua een enorme menigte op de been gebracht. Schattingen van het deelnemertal lopen uiteen van 200.000 tot - aldus de organisatoren - een half miljoen mensen.

De menigte was in elk geval aanzienlijk groter dan die tijdens de slotmanifestatie van de oppositionele UNO afgelopen zondag, toen tussen 40.000 (aldus de sandinisten) en 220.000 mensen (volgens de UNO en een aantal onafhankelijke waarnemers) bijeenkwamen in het centrum van de hoofdstad.

Het belang dat de partijen hechten aan de opkomst bij deze manifestaties alsmede aan de opiniepeilingen, die afwisselend een zege voorspellen voor de sandinisten en voor de oppositie, wijst op de toenemende spanning in de opmaat naar de stembusdag, komende zondag. Hoewel alom - ook door Washington - rekening wordt gehouden met een sandinistische overwinning sluit niemand een verrassende, zij het marginale zege van de UNO uit.

Presidentskandidaat Daniel Ortega van het Sandinistische Front leek zeker te zijn van een overwinning voor zijn partij. In een van retoriek doordrongen rede ('Wij hebben al gewonnen. Ik spreek tot jullie als de nieuwgekozen president') ter afsluiting van de sandinistische campagne sprak de huidige president ook verzoenende woorden aan het adres van de oppositie en de Amerikanen.

De enorme opkomst tijdens de manifestatie gisteren wordt door waarnemers vooral toegeschreven aan het organisatievermogen van de sandinisten om mensen - onder wie vele staatsemployes - van heinde en verre naar de hoofdstad te vervoeren.

Een gisteren door het Amerikaanse televisiestation ABC gepresenteerde opiniepeiling wijst op een voorsprong van Ortega op zijn directe opponent, mevrouw Violeta de Chamorro van de UNO. Volgens de peiling kan Ortega zondag op 48 procent van de stemmen rekenen en Chamorro op 32 procent. Zestien procent van de kiezers had echter nog geen keuze kunnen maken. (Reuter, AFP, UPI)