Beurzen zijn rustig na koersval van gisteren

AMSTERDAM, 22 febr. - De internationale beurzen zijn vanochtend tot rust gekomen na de forse dalingen gisteren. In Amsterdam werd om 12.00 uur de handel een half uur stilgelegd omdat een aantal koersen niet correct waren ingevoerd.

AMSTERDAM - Het computerfonds Tulip heeft vanochtend een koersstijging te zien gegeven van fl.1,70 naar fl.33. Dit was opvallend omdat het fonds gisteren een onverwachte winstdaling heeft bekengemaakt. Het komt Tulip echter wel uit, omdat de voorziene expansie kapitaal vergt en het bedrijf rekening houdt met een emissie later dit jaar. De grote fondsen lagen er vanochtend over het algemeenrustig bij. Op enkele uitzonderingen na bleven de verschuivingen beperkt, maar de markt tendeerde naar boven. Een van de uitzonderingen was Fokker, die snel fl.1 hoger noteerde op fl.33,30. Nijverdal-Ten Cate voegde fl.1,30 aan de koers toe op fl.92,30 en Internatio fl.1,50 op fl.88,30. Bij de internationals was Akzo twee dubbeltjes lager op fl.116,50. De andere waarden waren een paar dubbeltjes beter. Ook Koninklijke Olie kwam niet verder dan een winst van 70 cent op fl.144,30 en reageerde daarmee nog steeds nauwelijks op de fraaie resultaten die het concern in 1989 heeft geboekt en waaruit een hoger dividend wordt betaald.

Ook elders op de aandelenmarkt waren de koersen nauwelijks van hun plaats te krijgen, al waren er enkele uitzonderingen. Het beleggingsfonds Berendaal van Nationale-Nederlanden, dat van de beurs wordt gehaald wegens de veranderende fiscale status van dit soort instellingen, noteerde fl.1,50 hoger op fl.106,50. Gamma steeg ook fl.1,50 naar fl.78,50, BAM fl.2 naar fl.80 en Eriks fl.1,70 naar fl.119,70. Tweewielerfabrikant Union schoof een gulden omhoog naar fl.24,50. LCI veerde een rijksdaalder op naar fl.71,50. Wyers moest een gulden prijsgeven op fl.43. De obligatiemarkt gafaanvankelijk hogere koersen te zien. Dat ging bij de staatsfondsnen tot rond de drie dubbeltjes. In de loop van de handel begonnen de noteringen echter weer af te kalven. Om 12.00 uur werd dehandel in Amsterdam stilgelegd omdat een aantal koersen verkeerd was ingevoerd. Om 12.29 uur werd de handel weer hervat.

NEW YORK - De aandelenkoersen op de Newyorkse effectenbeurs zijn gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag lager gesloten. Het verlies bleef echter beperkt ondanks de achteruitgang van ruim drie procent op de beurs van Tokio en de lagere slotkoersen op de Europese beurzen. Het Dow Jones-gemiddelde van dedertig belangrijkste industriele aandelen ging omlaag met 13,28 punten om te sluiten op een niveau van 2.583,57. De handel in aandelen was normaal te noemen met een omzet van 159 miljoen stuks. Van de 1980 verhandelde fondsen zakten 973 noteringen weg en konden 586 fondsen de weg omhoog vinden. het Dow Jones-gemiddelde ging in de eerste tien minuten na de opening sterk omlaag met 31 punten. Daarna krabbelde het gemiddelde index langzaam terug om tenslotte nog te eindigen op een verlies. Op de beursvloer verschenen koopjesjagers die wilden profiteren van de lagere koersen. Enige steun kregen de aandelenkoersen verder van een bescheiden stijging bij de obligatiekoersen. Op de valutamarkt in New Yorkging de dollarkoers, in tegenstelling tot dinsdag, gisteren omhoog. De 'greenback' stond tegen het slot van de handel op f 1,8850 na f 1,8800 op dinsdag. De slotkoers in Amsterdam was f 1,8805.

TOKIO - De koersen op de effectenbeurs van Tokyo zijnvandaag licht gestegen. De Nikkei-index van 225 aandelen ging 92,51 punten omhoog tot 35.826,84. Gisteren was de index met 1161 punten gekelderd, de op twee na grootste daling in de geschiedenis van de beurs. Aan het begin van de handel overheersteopluchting dat Wall Street de koersval van gisteren niet had gevolgd. Toen de beurs een kwartier open was, stond de Nikkei-index 414 punten boven het slot van gisteren. Later voerden toch de zorgen over rente-ontwikkelingen de boventoon, zodat de index de ochtend 405 punten lager dan gisteren afsloot. Handelaren toonden zich niet bezorgd overde koersdaling. 'Zo zijn aandelen. Zij dalen en stijgen', sprak Masamichi Kato. Gedurende de middag kwamen koopjesjagers in de markt die de koersen opdreven waardoor de index de dag hoger kon afsluiten.