AMSTERDAM - Het eiland Pampus in het IJsselmeer ...

AMSTERDAM - Het eiland Pampus in het IJsselmeer heeft een nieuwe eigenaar. De directie Flevoland van Verkeer en Waterstaat heeft het eiland dinsdag voor 50.000 gulden verkocht aan de stichting Pampus. Die wil het eiland in de oude staat herstellen en voor het publiek openstellen, bijvoorbeeld door er een museum of een conferentie-oord te vestigen. Het is de bedoeling dat het bijna honderd jaar oude fort op het eiland, gebouwd uit angst voor de marine van de Duitse keizer Wilhelm I, wordt gerestaureerd en geschikt gemaakt voor exposities. Het eiland is volgens de stichting Pampus ernstig aangetast door de vele dagjesmensen die het hebben gebruikt als aanlegplaats en kampeerplek. De stichting Pampus is in 1986 opgericht door zeven particulieren. Voor de restauratie van het eiland denkt de stichting ten minste een miljoen gulden nodig te hebben. Gehoopt wordt op geld van de overheid en het bedrijfsleven. (Foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold)