Zwakke stemming op beurs in Amsterdam

AMSTERDAM, 21 febr. - De internationale beurzen zijn uit angst voor een rentestijging in de mineur. Tokio sloot ruim 3 procent lager, waarna de koersen in Amsterdam vanochtend ook verder zakten.

AMSTERDAM - De stemming op de effectenbeurs in Amsterdam blijft zwak. Ook vanochtend gingen de aandelenkoersen weer verder omlaag. Weliswaar kregen de obligaties er enkele dubbeltjes bij, maar daar stond tegenover dat de dollar een cent lager noteerde, Wall Street zwak gestemd was en de aandelenkoersen in Tokyo scherp daalden. De jongste staatslening krabbelde iets op naar 95,10 procent. Gisteren sloot deze obligatie op 94,55. Onder invloed van de lagere dollargaven de internationals opnieuw ruimte prijs. Unilever daalde fl.2,20 in koers tot fl.141,90. Koninklijke Olie, voordat de jaarcijfers bekend werden, stond fl.1,90 lager op fl.142,70. Akzo verloor fl.1,30 op fl.117,20, en KLM fl.1,20 op fl.32,30, een koersdaling van ruim drie procent. Hoogovens noteerde zes dubbeltjes lager op fl.65,80, terwijl Philips een halve gulden lager uitkwam op fl.40,90.

Wessanen en Hunter Douglas waren de enige twee waarden die er ietsbij kregen. Het voedingsconcern ging een dubbeltje omhoog tot fl.63,40 en de vliegtuigbouwer twee dubbeltjes tot fl.94,60. CSM stond onveranderd op fl.75,50. De bekendmaking van de cijfers van het vierdekwartaal en van 1989 als geheel van Koninklijke/Shell Groep veranderde niet veel aan het beursklimaat. De stijging van het nettoresultaat over 1989 met 34 procent werd op zich op de beursvloer goed ontvangen, maar per saldo had het nieuws op de koers van Koninklijke Olie maar een bescheiden effect. De koers steeg aanvankelijk, maar na de bekendmaking van het dividend - dat de beurs kennelijk tegenviel - verloor het fonds weer snel terrein. Het olieaandeel veerde heel even op van fl.143,40 vlak voorhet nieuws tot fl.145,50. Binnen tien minuten stond de koers echter alweer op fl.143,20, nog altijd fl.1,40 onder het slot van gisteren. Het dieptepunt in de ochtend lag bij Olies op fl.142,50. Aan dekoersen van de andere internationals veranderde evenmin veel.

Akzo zakte rond twaalf uur nog verder weg tot fl.116,80 en leed zodoende een verlies van fl.1,70 ten opzichte van gisteren. Op de lokalemarkt bleeft de handel ook zwak gestemd. Gamma verloor fl.2,50 op fl.79, Tulip Computers - wegens de lagere winst in 1989 - moest vijf dubbeltjes omlaag naar fl.33. Volmac ging na het forse verlies van gisteren vanochtend nog een halve gulden omlaag tot fl.39,50. Opvallende stijger was Verto met een winst van fl. 1,30 op fl.58,80. Atag ging twee gulden terug naar fl.98. Boskalis en Breevast verloren ook. Boskalis kwam op fl.13,50 op een verlies van zes dubbeltjes en Breevast raakte fl.0,80 kwijt op fl.16,50. Op de parallelmarkt ging het er nauwelijks beteraan toe. Een flinke verliezer daar was Gelderse Papier, die fl.3 zakte tot fl.64,50. Weweler steeg een halve gulden tot fl.91.

NEW YORK - De Newyorkse effectenbeurs is gisteren flink lager gesloten onder invloed van de vrees voor internationale rentestijging. Het Dow Jones-gemiddede van dertig industriele aandelen kwam in de loop van de middag op een maximaal verlies te staan van bijna vijftig punten. Het koersgemiddelde daalde uiteindelijk met 38,74 punten tot 2.596,85. Er sloten in totaal 1.265 fondsen lager en slechts 320 hoger. De omzet bleef beperkt tot 148 miljoen aandelen. De aanhoudende rentestijging in de Bondsrepubliek en de verwachting dat ook de rente in Japan omhoog zal gaan veroorzaakte flinke koersverliezen op de obligatiemarkt. Wall Street vreest dat het voor de Amerikaanse regering moeilijk zal worden haar financieringsbehoefte op het huidige rentepeil te dekken. De verklaring van Fed-president Alan Greenspan tegenover de bankcommissie van het Huis van Afgevaardigden gaf ook al weinig uitzicht op versoepeling van het monetaire beleid. Op de valutamarkt in New York ging de dollarkoers omlaag. Tegen het slot van de handel werd fl. 1,8800 genoteerd, bijna een cent minder dan de slotkoers van fl. 1,8880 in Amsterdam.

TOKIO - De beurs van Tokio sloot vanochtend 3,15 procent lager, de grootste val in ruim twee jaar. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen, daalde 1.161,19 punten en sloot op 35.734,33. Voor het eerst sinds 20 november vorig jaar kwam de index beneden de magische 36.000-grens. De omzet was met 400 miljoen aandelen gering. Belangrijke oorzaak van de koersval is de aanhoudende vrees voor eenverhoging van het Japanse disconto van 4,25 procent naar 4,75 procent. Dat zorgde de voorgaande twee beursdagen ook al voor koersdalingen. Handelaren spraken van een 'nerveuze sfeer'.