Winst Tulip daalt met 30 procent tot 16,3 miljoen gulden

AMSTERDAM, 21 febr. - Tulip Computers, de Bossche fabrikant van microcomputers, heeft vorig jaar een winstdaling moeten incasseren van bijna 30 procent tot 16,3 miljoen gulden. Volgens directeur F. Hetzenauer moet de winstdaling worden gezien als 'een eenmalig incident'.

Directeur R. J. Romein voorziet in 1990 weer een 'aanzienlijk winstherstel'. Een jaar geleden verwachtte de directie voor 1989 nog 'een sterke groei in winst'.

Ook bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus voorspelde de bedrijfsleiding nog een verbetering van het resultaat. Pas in december meldde de onderneming dat het resultaat lager zou uitvallen dan eerder werd gezegd. Maar de winstdaling is aanzienlijk groter dan analisten hadden verwacht.

Volgens Hetzenauer is de terugval voornamelijk te wijten aan aanloopverliezen van buitenlandse verkooporganisaties die hoger waren dan voorzien en aan negatieve koersinvloeden. Van de zeven buitenlandse dochterbedrijven eindigden er vijf in de rode cijfers. Maar Hetzenauer zegt dat de buitenlandse dochters samen dit jaar winstgevend zullen zijn.

De Tulip-directie toonde zich vanmorgen bijzonder tevreden over de verkoopgroei in het buitenland. De uitvoer schoot vorig jaar omhoog met 130 procent. Daardoor steeg het exportaandeel in de omzet van 22 naar 43 procent. Volgens Hetzenauer heeft de onderneming daarmee haar positie verstevigd als Europese computerleverancier.

Tegenover die forse omzetgroei in het buitenland stond vorig jaar een verkoopteruggang in Nederland, voornamelijk veroorzaakt door het wegvallen van de zogenaamde pc-priv'e-projecten. In totaal nam de omzet van Tulip in 1989 met 15 procent toe tot 336,5 miljoen gulden. Het personeelsbestand groeide van 414 naar 548 mensen.

Directeur Romein kondigde vanmorgen aan dat het bedrijf deze zomer eindelijk gaat beginnen met de bouw van een nieuwe fabriek naast de bestaande vestiging. De onderneming had die uitbreiding in 1988 al aangekondigd maar later steeds weer uitgesteld. De nieuwe fabriek die gefaseerd in gebruik wordt genomen, zal uiteindelijk een produktiecapaciteit hebben van 300.000 computers per jaar. Het gebouw zal Tulip leasen of huren; de investering in de twee produktielijnen zal in totaal zo'n 10 miljoen gulden vergen. In de bestaande vestiging kunnen jaarlijks 120.000 tot 150.000 apparaten worden gemaakt. Om de verdere groei te financieren overweegt Tulip in de tweede helft van het jaar over te gaan tot een nieuwe aandelenemissie.