Winst NatWest 1 mld pond lager wegens Derde Wereld

LONDEN, 21 febr. - De op een na grootste bank van Engeland, National Westminster, heeft 1 miljard pond moeten afschrijven op verliezen aan leningen aan de Derde wereld.

NatWest (werkkapitaal 5,4 miljard pond) maakte gisteren bekend dat ze desondanks haar aandeelhouders een dividend kan uitkeren dat met 16,7 pence per aandeel 18 procent hoger is dan dat van vorig jaar. Aan winst (voor belastingen) houdt de bank over 1989 toch nog 404 miljoen pond over, tegenover nog 1,4 miljard pond in 1988. Lord Alexander, NatWest's topman, zei gisteren dat het afschrijven van de 1 miljard een laatste voorziening is, die betekent dat de bank de problemen met leningen aan 'probleemlanden' nu voorgoed achter zich heeft gelaten. De 1.000 miljoen pond (meer dan 300.000 miljoen gulden) is een van de grootste verliezen ooit in dit land door een bedrijf geleden. Maar met spanning wordt uitgezien naar de omvang van de verliezen van twee andere Engelse banken, Lloyds en Midland, die later deze week hun resultaten over 1989 bekend maken.

Net als NatWest hebben die banken zich aan het eind van de jaren zeventig tot over hun oren in de schulden gestoken, door grote bedragen te lenen aan landen in de Derde wereld.

In 1982 had NatWest meer dan 3 miljard pond in dergelijke leningen aan onder andere Mexico en Brazilie geinvesteerd en volgens de toenmalige jaarverslagen gaven die leningen het vooruitzicht op groeiende winst. Maar vanaf 1983 is de bank begonnen aan het elimineren van die geraamde winst, door in steeds grotere omvang te gaan afschrijven wat ze aan leningen had uitstaan. De 1 miljard over 1989 is bedoeld als het knallende sluitstuk van dat beleid. De schuld van de zogenoemde probleemlanden aan de bank is nu teruggebracht tot een kwart van het oorspronkelijke bedrag en bedraagt nu nog 7 procent van het aandelenkapitaal. Dat is ruim binnen de marge die de Bank of England als minimum aan de banken heeft voorgeschreven.

De winst van NatWest over 1989 wordt ten bedrage van 50 miljoen pond gedrukt door de betrokkenheid van de bank bij de zogenoemde Blue Arrow-affaire. Twee dochterondernemingen van de bank, waaronder haar aandelen-en effectenbedrijf County NatWest en verscheidene voormalige werknemers worden vervolgd wegens onregelmatigheden bij de uitgifte van aandelen Blue Arrow. In totaal heeft die misstap de bank al 97 miljoen pond gekost, waaronder ten minste 12 miljoen pond aan advocatenkosten.

    • Hieke Jippes