Turkse minister van buitenlandse zaken treedt af

ISTANBUL, 21 febr. - De Turkse minister van buitenlandse zaken, Mesud Yilmaz, is gisteravond afgetreden. Hij wordt opgevolgd door vice-premier Ali Bozer.

Redenen voor zijn vertrek gaf Yilmaz niet op, maar reeds enige tijd gingen er geruchten dat de jonge en als succesvol beschouwde bewindsman ambities heeft in de richting van het leiderschap van de Moederland Partij (MP), een positie die automatisch het premierschap meebrengt. Hij zou daarbij de steun hebben van de liberale vleugel van de partj, die zich afzet tegen de ultra-nationalistische en de islamitisch-fundamentalistische facties.

De huidige partijleider en premier Yildirim Akbulut wordt algemeen beschouwd als een werktuig van de oprichter van de MP, Turgut Ozal, die zich in november door de partijfractie in het parlement tot president van de republiek liet kiezen. Hoewel hij theoretisch nu boven de partijen staat, blijft hij de gang van zaken in het land nog nauwgezet leiden. Van Akbulut wordt spottend opgemerkt dat hij geen 'eerste minister' maar 'eerste secretaris' is oftewel 'premier met afstandsbediening'. Yilmaz zou zich evenmin kunnen verenigen met de groot-Turkse en pathetische geluiden die de laatste tijd uit de mond van sommige andere ministers zijn opgevangen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Azerbajdzjan en in de Griekse en Bulgaarse gebieden waar Turks-sprekende minderheden wonen.

De positie van de huidige partijleider-premier is verzwakt na een tussentijdse burgemeestersverkiezing, afgelopen zondag, in de stad Kirsehir waarbij de MP er, met de voordelen van de regerende partij, alles op had gezet als grootste uit de bus te komen. De overwinning ging echter naar de Sociaal-Democratische Populistische Partij. Bij de lokale verkiezingen van maart bleek de MP in het hele land nog maar 22 procent aanhang te hebben en volgens velen is Akbulut de minst, en Yilmaz de meest geschikte figuur om het imago van de partij weer wat op te krikken.