Amsterdam: vuile grond naar DDR

AMSTERDAM, 21 febr. - De gemeente Amsterdam wil de komende vijf jaar 125.000 ton door chemicalien vervuilde grond exporteren naar de Oostduitse stortplaats Schoneberg. Volgens Amsterdamse milieu-ambtenaren gaat het bij deze uitvoer, waarvoor minister Alders van milieubeheer toestemming moet geven, om ernstig vervuilde grond die in Nederland niet kan worden gereinigd of op verantwoorde wijze gestort.

De uitvoer van de Amsterdamse gifgrond naar de DDR staat op gespannen voet met het beleid van oud-milieuminister Nijpels en diens opvolger Alders om de export van chemisch afval en chemisch vervuilde grond naar de DDR geheel en al stop te zetten. Nadat de DDR in 1988 het eerste exportland van Nederlands chemisch afval was geworden, zei Nijpels vorig jaar maart in de Tweede Kamer dat de export naar het buitenland met 70 tot 90 procent zou moeten worden verminderd. Naar de DDR zou vanaf eind 1990 helemaal niets meer mogen worden uitgevoerd. Minister Alders wil het exportverbod naar de DDR twee jaar uitstellen.

    • Frits Groeneveld