Winkeliers bevreesd voor tarieven banken

ROTTERDAM, 20 febr. - De Nederlandse banken zijn van plan om nog dit jaar winkeliers geld in rekening te brengen voor kasstortingen, bankcheques en overschrijvingen. Dit heeft H. H. van der Geest, voorzitter van het Vakcentrum Levensmiddelen, gisteren bekend gemaakt. 'Uit betrouwbare bron is ons gebleken dat de banken intern aan het onderzoeken zijn of de tarieven medio 1990 verhoogd kunnen worden', aldus de voorzitter van de werkgeversorganisatie van 2300 levensmiddelenwinkels.

Volgens Van der Geest willen de banken de winkeliers zo onder druk zetten om over te stappen op elektronische betaalautomaten. 'Het Vakcentrum is van mening dat de detaillist op deze onheuse wijze gedwongen zal worden om te kiezen voor het elektronisch betalingsverkeer. In een maatschappij waar alle partijen om tafel zitten om tot afspraken te komen, is een dergelijke positie van de zijde van de banken onacceptabel', aldus Van der Geest. Volgens hem wordt het hoog tijd dat de overheid zich met deze kwestie gaat bemoeien. 'De wijze van handelen van de banken wijst inmiddels in de richting van een kartel, hetgeen zeker in Europees opzicht onaanvaardbaar is. Geld stinkt niet, maar elektronisch betalen... ?' Volgens Van der Geest willen de banken de winkeliers onder druk zetten om om een betaalautomaat te nemen en daarvoor hoge tarieven te accepteren.