Twee panden ontruimd aan Stadhouderskade Amsterdam

AMSTERDAM, 20 feb - Bij de ontruiming van twee aan elkaar grenzende panden aan de Stadhouderskade in Amsterdam heeft de politie vanmorgen zeven krakers gearresteerd. Later op de ochtend arresteerde de politie op het Spui 20 tot 30 personen die bij de 'herkraak' van het pand De Bulgakov aan de Prinsengracht een 'kraakwacht' zouden hebben mishandeld. Gisteravond werden twee mensen gearresteerd die kraaienpoten in hun busje hadden. Vanmorgen vroeg is een persoon aangehouden met een gasmasker die op weg zou zijn geweest naar een kraakpand. In verband met de ontruiming heeft de politie vanaf gisteravond in de stad krakers en hun bewegingen geobserveerd.

Om 9 uur vanmorgen naderde de politie de gekraakte panden Stadhouderskade 82 en 83, daarbij ondersteund door de mobiele eenheid (ME). Vanaf het dak werden stenen en verfbommen gegooid. De politie reageerde met twee waterkanonnen en traangas. Een politiehelikopter hield de operatie in de gaten. Het pand bleek dermate stevig gebarricadeerd dat de politie gedwongen was door middel van een hoogwerker een container met ME'ers af te zetten op het dak van een belendend perceel. Op het dak van het kraakpand zelf kon dat niet, omdat de krakers dit door middel van een staketsel van stalen buizen onmogelijk hadden gemaakt. Na een half uur had de politie zich met een cirkelzaak toegang tot het pand verschaft. De krakers verzetten zich niet tegen hun arrestie.

Tegen hen zal openbare geweldpleging ten laste worden gelegd wegens het gooien van voorwerpen naar de politie, aldus een politiewoordvoerder.

De panden aan de Stadhouderskade waren vorig jaar september al eens ontruimd, maar in november weer gekraakt. Begin dit jaar spanden de bewoners van het pand vergeefs een kort geding aan om ontruiming te voorkomen. Het argument van de krakers was dat de panden ontruimd werden ten behoeve van 'speculaties' door de firma Rasto bv van de Amsterdamse projectontwikkelaar Gerard Bakker, al jaren 'vijandno. 1' van de Amsterdamse krakers. Volgens de krakers zou Bakker de panden voor 125.000 gulden hebben gekocht en voor 540.000 gulden te koop hebben aangeboden.