Tegenbetoging mijnwerkers in Boekarest

BOEKAREST, 20 febr. - Duizenden mijnwerkers uit de Jiu-vallei (Transsylvanie) hebben gisteravond in de Roemeense hoofdstad Boekarest in een demonstratie steun betuigd aan de door het Front van Nationale Redding gevormde voorlopige regering en president Ion Iliescu.

De betoging volgde op gewelddaden van demonstranten die zondag het hoofdkwartier van de voorlopige regering aan het Piata Victoriei binnendrongen. De mijnwerkers waren per trein naar Boekarest gekomen en gingen te voet, de meesten met helmen op en lampen aan, naar het Piata Victoriei waar zij leuzen riepen als 'Iliescu ga niet weg'. Een aantal was gewapend met stokken en ijzeren staven waarmee zij burgers aanvielen. Ten minste twee mensen zouden daarbij ernstig gewond zijn geraakt.

President Iliescu had eerder op de dag vice-president Ionescu en vice-premier Voican, die zondag door de demonstranten bijna van het balkon van het regeringsgebouw was gegooid, per helikopter naar Petrosani in de Jiu-vallei gestuurd om - naar eigen zeggen - de mijnwerkers op te roepen niet naar Boekarest te reizen en aan het werk te blijven. Maar toen Ionescu en Voican in Petrosani aankwamen, waren twee speciale treinen met mijnwerkers al op weg naar Boekarest. De mijnwerkers in de Jiu-vallei waren in 1977 de eersten die in staking gingen uit protest tegen het regime van Ceausescu.

President Iliescu heeft gisteren in een radiotoespraak gezegd dat nieuwe uitbarstingen van geweld worden beantwoord met 'strenge toepassing van de wet'.

Ongeveer dertig demonstranten zijn zondag opgepakt en gisteren na verhoor weer vrijgelaten. Volgens Iliescu wordt de onrust veroorzaakt door 'kringen die er belang bij hebben de toestand in het land te destabiliseren'. Een regeringswoorvoerder omschreef de gewelddaden als 'het werk van relschoppers'. Leiders uit de Raad van Nationale Eenheid, het voorlopige parlement, hebben gisteren op een spoedzitting het optreden van de demonstranten unaniem veroordeeld. (UPI, AFP, Reuter)Pag.5: Rel geen incident