Scherpe daling koersen obligaties

ROTTERDAM, 20 febr. - De rentestijging en scherpe daling van de obligatiekoersen, die gisteren in Europa en Japan inzette, zette zich vanochtend voort.

De bestaande obligaties dalen in koers omdat ze nog de oude, lagere, rente bieden. De laatste staatsobligatie, die 8,25 procent rente biedt, werd uitgegeven voor 998 gulden. Rond het middaguur was het stuk nog maar 946 gulden waard, een verlies van 52 gulden. Doordat de staatsobligatie goedkoper wordt, steeg voor de huidige koper het effectief rendement, de rente per belegde gulden, naar 9,08 procent. Dat is nodig om concurrerend te blijven met de rente die andere beleggingen bieden.

De Japanse obligaties sloten vanochtend net zoals gisteren lager, het laagste niveau sinds vier jaar. De verkiezingsoverwinning van de liberale partij wordt overvleugeld door de angst voor een Japanse discontoverhoging die de rente verder zal opdrijven. Ook werd bekend dat de Japanse geldhoeveelheid in januari onverwacht scherp is gestegen met 11,5 procent tegenover 10,6 procent in december. Dat kan de inflatie en rente verder aanwakkeren.

De obligatiekoersen in West-Duitsland daalden gisteren en vanochtend vooral uit angst voor een Westduitse rentestijging. Die zou het gevolg zijn van de kapitaalstroom naar het Oosten waardoor het geld in de Bondsrepubliek schaarser en dus duurder wordt. Verder zou een rentestijging nodig zijn om de bestedingen af te remmen omdat de West-Duitse industrie de vraag nauwelijks meer aankan. Dat zou kunnen resulteren in prijsstijgingen die de inflatie zouden opdrijven.

De obligatiemarkt in de Verenigde Staten was gisteren gesloten wegens een nationale feestdag.

Obligaties staan het hele jaar al zwak. Zo daalde het obligatiefonds Rorento dit jaar ongeveer 2 gulden tot 57,50 gulden rond het middaguur, een verlies van ruim 3 vier procent.