'Schande! Ze halen de Muur zomaar weg'

OOST-BERLIJN, 20 febr. - De dagen van de 'muurspechten' zijn geteld. Zo'n veertig 'pioniers' van de Oostduitse grenstroepen zijn gisteravond, 10.402 dagen na de bouw ervan, begonnen met de verwijdering van de Muur tussen de oever van de Spree naast de Rijksdag en de Brandenburger Tor.

Nog deze week moeten de bontbeschilderde betonplaten vervangen zijn door een ijzeren gaatjeshek of simpel draadwerk. Dan gaat het verder langs de Potsdamer Platz tot Checkpoint Charley, de grensovergang voor buitenlanders, 2,5 kilometer zuidoostwaarts. Vooral voor de Brandenburger Tor heeft men een harde noot te kraken, aangezien de 'anti-fascistische beschermwal' hier op deze gevoelige plek niet alleen drie meter hoog is, maar ook drie meter dik. Dit halfronde stuk Muur zal niet door zo'n 'glasnost-hek' worden vervangen, zo verklaarde luitenant-kolonel Gerd Apetz gisteravond. Voortaan zal de wereld vrij uitzicht hebben op dit monumentale bouwwerk dat al sinds de oorlog het symbool was van de Duitse deling.

De autoriteiten hebben tot deze maatregel besloten omdat de Muur in dit deel van de stad er inmiddels als een Zwitserse gatenkaas uitziet en op sommige plaatsen nog slechts met behulp van beddenspiralen en andere provisorische materialen voor instorting kon worden behoed. En daarbij, de staatsfirma Limex wil nog zoveel mogelijk stukken zelf kunnen verkopen voordat de toeristen en de professionele scharrelaars er met de hele Muur vandoor zijn.

De Muur-verkopers aan westelijke zijde konden de afgelopen dagen hun prijzen weliswaar snel opvoeren, maar zagen gisteravond de komst van het groene hijskraantje en de legertruck met lede ogen aan. 'Het is een schande', zei een van hen, 'alle vluchten naar Berlijn zijn nu vol omdat de hele wereld deze toeristische attractie wil bekijken en behameren en dan gaan die eikels deze attractie weghalen!' De paar duizend toeristen die met video-8 in de aanslag het afbreken van de Muur filmden, waren enthousiaster: zij hadden het tenminste nog gezien. Intussen waren gistermiddag op de Pariser Platz al landmeters in de weer in het kader van de herinrichting van het centrum van Berlijn. Aan weerskanten van de Muur is op vele plaatsen een bouwstop afgekondigd in afwachting van de uiteindelijke plannen. Oost-Berlijn weet al wel hoe Unter den Linden - tot voor kort 's avonds een boulevard waar je gezellig in je eentje kon lopen - en de aansluitende Karl Liebknechtstrasse eruit zullen gaan zien. Het wordt een 'Flanierstrecke', met terrasjes en kiosken. De eerste Schaschlik-verkopers met hun houtskoolbranders waren er gisteravond al en ze deden goede zaken. Elders in het land zullen delen van de Duits/Duitse grens aan de natuurbescherming worden overgedragen.

    • Henri Beunders