Poulenc koopt 35 pct staatsbelang Roussel

PARIJS, 20 febr. - De Franse regering verkoopt haar aandeel van 35 procent in het farmaceutische bedrijf Roussel-Uclaf aan het staatsbedrijf Rhone-Poulenc, het grootste chemiebedrijf in Frankrijk.

De waarde van het aandelenpakket bedraagt 3,5 miljard franc. Deze beslissing is door het ministerie van economische zaken gisteren bekendgemaakt.

De verkoop opent de weg naar een samenwerking tussen twee kolossen, het Westduitse bedrijf Hoechst, dat de meerderheid van de aandelen Roussel in handen heeft, en Rhone-Poulenc.

De Franse regering heeft deze Frans-Duitse combinatie gewild, want zij had haar pakket-Roussel ook kunnen verkopen aan het staatsbedrijf Elf Aquitaine (olie), dat het farmaceutische bedrijf Sanofi bezit. Dit bedrijf mag het resterende percentage, 1,35 procent, van het pakket-Roussel van de staat kopen. Rhone-Poulenc koopt sinds twee jaar actief buitenlandse bedrijven op. Op dit moment onderhandelen de Fransen met het Amerikaanse bedrijf Rorer over overneming. De prijs zou 3,2 miljard dollar moeten bedragen. Gekocht zijn de landbouwchemische poot van Union Carbide (VS), de chemietak van Stauffer (VS), de asperines van Monsanto (VS), chemie van GAF (VK) en RTZ (VK), zaden van Clause (Fr.) en vaccins van Connaught (Can.). Rhone-Poulenc is het grootste chemiebedrijf in Frankrijk met een omzet in 1989 van 75 miljard franc (25 miljard gulden) en een winst van 4 miljard franc. Er werken 80.000 mensen, waarvan de helft in Frankrijk. Drie grote peilers steunen het bedrijf, basischemie (chloor, polyester etc.), fijnchemie (siliconen, fibers) en medicijnen voor mens en dier. Op de wereldranglijst neemt het Franse bedrijf de negende plaats in.

Roussel-Uclaf, dat in 1928 is gesticht, had in 1989 een omzet van 12,5 miljard franc en maakte een winst van 640 miljoen franc. Ook hier drie grote sectoren: medicijnen voor mens en dier en voedselchemie. Er werken 14.000 mensen. Concentraties zijn aan de orde van de dag in de chemische sector. Nieuwe combinaties zijn Smithkline-Beecham en Bristol-Meyers-Squibb. In de farmacie staat Hoechst enigszins buiten deze bewegingen. De verwachting is dat het Westduitse en het Franse bedrijf nu hun inspanningen op het gebied van de farmacie, fijnchemie en bijvoorbeeld de agrochemie zullen bundelen.