Parlement begint met stemmen over Griekse president

ISTANBUL, 20 febr. - Het Griekse parlement is gisteren de procedure begonnen ter verkiezing van de nieuwe president van de republiek. Dat de eerste stemronde geen resultaat zou opleveren was al zeker, maar de grote verrassing was het grote aantal stemmen - 151 van de driehonderd - dat de zittende president Christos Sartzetakis (58) verwierf.

Bij deze eerste van de maximaal zes stemronden was een tweederde meerderheid van 200 stemmen vereist. De grootste partij, de conservatieve Nieuwe Democratie (ND) met 148 zetels, had aanvankelijk de 83-jarige oud-president Konstandinos Karamanlis, voorganger van Sartzetakis, willen voordragen maar deze liet blijken door meer dan een partij kandidaat te willen worden gesteld. Daarop besloot de ND, zich bij de eerste serie van drie stemronden te onthouden, waardoor het resultaat voorlopig onmogelijk wordt, ook bij de derde waarbij nog slechts een drievijfde meerderheid nodig is.