Ontsnapte Aziatische garnaal vestigt zich in Het Kanaal

Begin dit jaar vond een Britse visser een grote garnaal in zijn net. Het was voor de tweede keer dat een exemplaar van de Aziatische soort Penaeus japonicus in Het Kanaal werd opgevist. Visserijbiologen denken dat ontsnapte exemplaren van Franse kwekerijen langs de Atlantische kust een nieuwe wilde populatie hebben gevormd. Het beest wordt in Frankrijk gekweekt omdat hij groot is en toch nog wel naar garnaal smaakt.

P. japonicus leeft van nature in de oceaan tussen de Rode Zee en de Maleisische Archipel, maar komt ook voor bij Australie en de Fiji-eilanden, meldt New Scientist (3 febr.). De Middellandse Zee is ook een nieuw vestigingsgebied van deze garnaal. Men vermoedt dat hij daar op eigen kracht via het Zueskanaal terecht is gekomen. Wellicht komen de natuurlijke en de verwilderde populatie elkaar ooit nog eens tegen bij het ronden van de rots van Gibraltar.