Hypotheekrente stijgt boven tien procent

ROTTERDAM, 20 febr. - De hypotheekrente is voor het eerst sinds het begin van de jaren tachtig weer in de dubbele cijfers beland. De Amrobank verhoogde gisteren het tarief voor de standaardhypotheek tot tien procent. Een tophypotheek met vijftien jaar vaste rente komt bij de Amro nu op 10,3 procent. De Westland/ Utrecht hypotheekbank verhoogde gisteren de rente voor een tophypotheek tot 10,1 procent. Daarmee hebben alle hypotheekverschaffers hun rente nu verhoogd. De banken volgen de levensverzekeringsmaatschappijen en de ABN die eind vorige week hun hypotheekrente al met 0,5 procent verhoogden, maar met hun basisrente net onder de tien procent bleven. Enkele dagen eerder had de Verenigde Spaarbank haar tarieven verhoogd. Gezien de hoge hypotheekrente kondigde het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten (BNG) gisteren aan geen hypotheken meer te verstrekken met een vaste rente voor twintig of dertig jaar. De geldnemer zou met het zo lang vastleggen van een hoge hypotheekrente in de problemen kunnen komen. Het fonds adviseert hypotheken die minder gevoelig zijn voor rentestijgingen, zoals de spaarhypotheek. De hoogste hypotheekrente in de jaren tachtig was 12,9 procent in 1981. Sinds 1983 daalde de hypotheekrente tot 6,5 procent een jaar geleden.