'Gevangenen in Marokko systematisch gefolterd'

ROTTERDAM, 20 febr. - Gevangenen, onder wie politieke gevangenen, die in Marokko in zogeheten garde a vue detentie - volledig afgesloten van de buitenwereld - worden vastgehouden worden systematisch slecht behandeld en gefolterd, soms tot de dood erop volgt. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, waarvan een delegatie vorige week nog in een persoonlijk gesprek met koning Hassan II heeft gevraagd om snelle herziening van de betreffende procedures.

Gevangenen hebben verscheidene vormen van foltering en slechte behandeling beschreven die in garde a vue - voorafgaand aan een proces - worden toegepast. Zo worden gedetineerden in politiebureaus in geheime detentiecentra gedurende weken of maanden geboeid en en geblinddoekt gehouden, voorover liggend op de vloer. Zij mogen niet praten. Het voedsel is slecht, medische voorzieningen zijn onvoldoende en de cellen vuil en overvol.

Niet bekend

In een schrijven aan Amnesty ondertekend door premier Azzedine Laraki heeft de Marokkaanse regering alle beschuldigingen over mishandeling van gevangenen afgewezen. Tevens verwerpt zij het idee dat de autoriteiten passief zouden staan ten opzichte van schendingen van de mensenrechten. 'Men kan niet anders dan perplex staan geconfronteerd met deze partijdigheid en deze tegen Marokko georkestreerde campagne', aldus de Marokkaanse regering.