ECD onderzoekt beurshandel met voorkennis Ahold

ROTTERDAM, 20 febr. - De Economische Controledienst (ECD) heeft een klacht in behandeling genomen die enkele aandeelhouders van Ahold hebben ingediend tegen mogelijk misbruik van voorwetenschap door leidinggevend personeel van het grootwinkelbedrijf. Dit heeft een woordvoerder van de ECD vanochtend bevestigd.

Tijdens een vergadering op 15 januari vroegen de aandeelhouders opheldering over de uitoefening van ruim 40.000 personeelsopties en de veronderstelde verkoop van de hiermee verkregen aandelen op of rond 25 augustus van het vorige jaar. Kort na die datum gaf Ahold preferente aandelen uit om haar belager Asko van het lijf te houden. In de twee daaropvolgende beursdagen daalde de aandelenkoers Ahold scherp met bijna 10 procent.

De aandeelhouders vermoedden misbruik van voorwetenschap door leidinggevende personen bij Ahold, omdat die als enigen op de hoogte konden zijn van de komende uitgifte van preferente aandelen vlak na de uitoefening van de opties.

Ahold liet na de aandeelhoudersvergadering de zaak intern onderzoeken en schakelde bovendien het accountantskantoor Touche Ross Nederland in. Uit die onderzoekingen is gebleken dat er niet met voorkennis is gehandeld en dat de Modelcode Voorkoming Misbruik Voorkennis van de Amsterdamse effectenbeurs niet is geschonden, aldus de woordvoerster van Ahold vanochtend.