A'dammers tegen korten op AUB

AMSTERDAM, 20 febr. - Bijna driekwart van de cultureel geinteresseerde Amsterdammers vindt het Amsterdams Uitburo (AUB) zo belangrijk voor de stad dat daarop niet verder bezuinigd moet worden. Eenzelfde aantal mensen wijst de suggestie af om de Uitkrant niet meer gratis te verspreiden. Dit blijkt uit een vanmorgen gepresenteerd onderzoek naar voorgestelde bezuinigingen op het AUB, dat in opdracht van het bureau is verricht door Inter/View Nederland BV. Morgen beslist de gemeenteraad over het voorstel van B en W om dit jaar fl.462.000 gulden daarop te bezuinigen. De door B en W van Amsterdam voorgestelde verlaging van de korting op uitgaansabonnementen wordt door tweederde van de ondervraagde Amsterdammers afgewezen. Het idee voor een telefonische bespreekcentrale voor theater- en muziekkaartjes en een centrale kassa overdag voor de theaters rond het Leidseplein vindt veel bijval. Volgens CDA-wethouder van kunstzaken M. Luimstra, die het rapport vanmorgen in ontvangst nam, is er geen srpake van dat het AUB in zijn bestaan bedreigd wordt. De gemeente legt nu 800.000 gulden toe op abonnementskaartjes. Dat zou 600.000 gulden worden, oftewel een verhoging van tachtig cent per stoel per abonneehouder. De gratis verspreiding van de Uitkrant is op dit moment niet in discussie. Men wil eerst onderzoeken of de krant met minder overheidssubsidie toe kan. Verdere bezuinigingen zullen volgens Luimstra alleen worden voorgesteld als die verantwoord zijn.