Aanstelling van nieuwe manager bij Kanaaltunnel sust ruzie

ROTTERDAM, 20 febr. - Met de aanstelling van een nieuwe manager bij het Kanaal-tunnelproject hebben de ruziemakende partijen voorlopig vrede gesloten.

Naar verwachting zal het bankenconsortium dat het project financiert de kredietverlening vandaag hervatten, nadat projectontwikkelaar Eurotunnel en aannemer TranchmancheLink (TML) het gisteren eens werden over personele wijzigingen. Voortdurende ruzies tussen de twee ondernemingen leidde eind vorige week tot bevriezing van de fondsen voor het bouwproject.

Dat meldt het Britse ochtendblad The Independent. Volgens de krant zijn de partijen het eens geworden over de benoeming van John Neerhaut, plaatsvervangend-directeur van de Amerikaanse bouwmaatschappij Bechtel, als manager van het in moeilijkheden verkerende bouwproject. Als beide partijen overeenstemming bereiken kan Eurotunnel weer putten uit een banklening van 5 miljard pond, ongeveer 15 miljard gulden.

Neerhaut zal volgens de krant de dagelijkse leiding krijgen over Eurotunnel. De vorige week tot directeur van Eurotunnel benoemde Tony Ridley zal waarschijnlijk aftreden. De positie van de omstreden Eurotunnel-president, Alastair Morton, is nog onduidelijk. De nieuwe directeur zou als buffer moeten gaan fungeren tussen Morton en TML, dat zich herhaaldelijk beklaagde over de 'agressieve' werkwijze van Morton.

Voortdurende ruzies tussen TranchemancheLink en Eurotunnel over Eurotunnel-management, evenals budgetoverschrijdingen waren vorige week aanleiding voor het bankenconsortium de leningen te bevriezen. De kosten van Europa's grootste bouwproject zijn gestegen van 4,8 miljard pond tot 7,8 miljard pond, ruim 23 miljard gulden.

Vorige week daalde de koers van de aandelen van het tunnelproject scherp nadat van Franse zijde was gesuggereerd dat de voltooiing van de 50 kilometer lange tunnel in gevaar was. Gisteren is de koers weer gestegen.