Verlies dreigt voor PvdA en VVD in raden

DEN HAAG, 19 febr. - De PvdA en de VVD dreigen bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 12 maart een fors aantal zetels te verliezen. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Interview, waarvan de resultaten gisteren voor de VARA-televisie bekend zijn gemaakt.

De PvdA verliest volgens de peilingen bijna vier procent en de VVD ruim vier procent. CDA en D66 zullen er daarentegen heel wat raadsleden bij krijgen ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, die van 1986. Het CDA boekt een winst van ruim vijf procent, terwijl D66zich verdubbelt en op een percentage van 9,9 uitkomt.

Ook ten opzichte van de in september vorig jaar gehouden Tweede-Kamerverkiezingen staan de PvdA en de VVD op verlies. Omgerekend in Kamerzetels zou de PvdA vier zetels kwijtraken en de VVD een. CDA en D66 zouden beide drie zetels winnen. Uit het onderzoek blijkt verder dat van de PvdA-aanhang 47 procent vertrouwen heeft in het kabinet-Lubbers/Kok. Van de CDA-aanhang is dat percentage aanzienlijk hoger: 70 procent. Bij de VVD-kiezers heeft 30 procent vertrouwen in dit kabinet.