Studenten willen campus in Bijlmer

AMSTERDAM, 19 febr. - De Amsterdamse wijk Bijlmermeer moet worden omgebouwd tot 'campus' van de Universiteit van Amsterdam. Dit opperen vier studenten aan de New School for Information Services, een HEAO-opleiding voor communicatie-overdracht, in een artikel in hun bulletin 'Newspaper'. Als voorbeeld voor dit plan nemen zij een universiteitswijk aan de rand van het Belgische Leuven: 'een stad voor studenten met in het centrum gezellige cafes en winkels en aan de stadsgrenzen de collegezalen en faculteiten'.

Verhuizing van de UvA naar de Bijlmer lost volgens de studenten een aantal problemen in een klap op. Zo hoeft de universiteit dan niet te bezuinigen op het aantal vierkante meters, zoals nu in de binnenstad het geval is. De panden in de binnenstad die de universiteit zou afstoten, kunnen de woningnood lenigen. De hoogbouw zou niet als woonruimte voor de studenten moeten worden gebruikt, maar als onderkomen voor faculteiten, collegezalen en administratie. Cafes en winkelcentra zijn er al; 'bioscopen, sportfaciliteiten en andere recreatiemogelijkheden kunnen worden bijgebouwd.'

Bovenal zou deze oplossing de verloedering van de Bijlmermeer tegengaan, aldus de NSIS-studenten.