Stakers Heineken weer aan het werk

ROTTERDAM, 19 febr. - De directie van Heineken Nederland is door de knieen gegaan voor de stakende bierbrouwers in Den Bosch en Zoeterwoude.

Het personeel is inmiddels weer aan het werk gegaan.

Nadat de rechter vrijdag bepaalde dat de stakers hun acties ongestraft mochten doorzetten, heeft de directie haar omstreden reorganisatieplan ingetrokken waar ze tot eind vorige week nog zo krampachtig aan vasthield. Ze zal nu in overleg met de bonden een nieuw plan opstellen waarbij gedwongen ontslagen worden uitgesloten. 'Je moet je ook een goed verliezer kunnen tonen', aldus een woordvoerder van Heineken.

Vanochtend hebben de werknemers in Zoeterwoude, in navolging van hun collega's in Den Bosch, de staking beeindigd. Op de ledenvergaderingvan de industriebonden van FNV en CNV in Alphen aan den Rijn gingen de zeshonderd aanwezigen unaniem akkoord met het beeindigen van de acties.

De staking brak uit in de nacht van dinsdag op woensdag uit protest tegen het vastgelopen CAO-overleg en tegen de reorganisatieplannen die voorzagen in een verlies van 700 van de totaal 4.000 banen bij Heineken Nederland. De brouwerij kampt al jaren met een teruglopend marktaandeel en met te hogekosten.

De directie heeft het personeel nu toegezegd dat gedurende de reorganisatie geen gedwongen ontslagen zullen vallen, dat geen uitbesteding van werk en werknemers zal plaatshebben, en dat er geen verplichte outplacement wordt ingevoerd. Bovendien komt er een vrijwillige ouderenregeling voor werknemers van 55 jaar en ouder. 'In principe zijn we volledig overstag gegaan', zei de woordvoerder van de directie vanochtend. Wel zal de reorganisatie beperkt blijven tot Heineken Nederland BV. De internationale afdeling van Heineken in Amsterdam valt ook buiten de nieuwe reorganisatieplannen, aldus de woordvoerder. De vakbonden hadden er op aan gedrongen dat ook de internationale afdeling bij de sanering wordt betrokken.

Het overleg over de nieuwe CAO is nog niet afgerond, maar vast staat reeds een loonsverhoging van 4 procent en het verlengen van de VUT-regeling voor 60-jarigen tot 1996.