Simons wil geen leeftijdsgrens voor nieuw hart

DEN HAAG, 19 febr. - Voor harttransplantaties mag geen leeftijdsgrens worden gesteld. Dit zei staatssecretaris Simons (volksgezondheid) gisteren in een televisie-uitzending van de VARA. Hij neemt daarmee niet het advies over van harttranplantatieteams uit Leiden en Rotterdam om mensen vanaf 55 jaar niet meer in aanmerking te laten komen voor een harttransplantatie.

Simons had met het bekendmaken van zijn standpunt willen wachten op het advies van de Gezondheidsraad en de begeleidingscommissie hartchirurgie. Maar het bericht over de leeftijdsgrens heeft volgens de staatssecretaris zo'n emotionele discussie losgemaakt dat hij daarop niet wil wachten. De lichamelijke toestand van iemand hoeft niet afhankelijk te zijn van leeftijd: 'Ik zie niet in waarom je een man van 50 eerder moet behandelen dan een man van 60', zei Simons.

Harttransplantatie zal binnenkort in het ziekenfondspakket worden opgenomen. 'Alle adviezen die op mijn bureau liggen, wijzen in die richting', zegt Simons. 'Als je kijkt naar de techniek van de behandeling met een grote kans op succes, dan is er geen reden om het niet op te nemen in het ziekenfonds.' Het grootste probleem bij harttransplantaties is het tekort aan donororganen. Daardoor waren er vorig jaar slechts 43 transplantaties mogelijk. Aan dit tekort hoopt de staatssecretaris iets te doen door het systeem van toestemming tot donatie te vereenvoudigen. In het wetsvoorstel op de orgaandonatie, dat Simons uiterlijk eind mei aan de Tweede Kamer wil aanbieden, zal toestemming van de donor doorslaggevend zijn, en niet die van nabestaanden, zoals nu nog het geval is. Het codicil zoals dat nu bestaat mist door een ontbrekende wetgeving een juridische basis. Verder komt er een centrale registratie van donoren, waardoor een ziekenhuis gemakkelijk kan nagaan of een bijna overleden patient in principe donor is. Met het invoeren van de nieuwe wet begint een voorlichtingscampagne waarbij gemeenten aan iedereen die achttien jaar wordt, zal vragen donor te worden.

Niet bekend