Roda JC zet met zege stap richting Europees voetbal

ROTTERDAM, 19 febr. - Roda JC zette afgelopen weekeinde een stap in de richting van kwalificatie voor Europees voetbal. De ploeg van trainer Jan Reker versloeg een andere gegadigde, Volendam. In Kerkrade werd het 2-1. Roda beheerste het duel tot de stand van 2-0 (doelpunten van Fraser en Boere) op het bord stond. Daarna herstelde Volendam zich. Voor de thuisclubs bleef de averij beperkt tot een tegendoelpunt, gemaakt door Berghuis uit een vrije trap.

Fortuna Sittard is onstuitbaar op weg naar de titel kampioen van het gelijkspel. In de 23ste wedstrijd speelde de formatie van Han Berger zaterdag voor de twaalfde keer gelijk. Tegen Den Bosch werd het 1-1. Op een dergelijke wijze kwalificeerde FC Twente zich vorig jaar voor Europees voetbal. De Enschedese ploeg werd na het behalen van achttien remises derde, na PSV en Ajax.

Zover is Fortuna nog niet. De Limburgers hangen onderaan de subtop. Tochwas het punt in de Vliert in feite een winstpunt. De Sittardse ploeg miste het verdedigingscentrum Liesdek en Duut alsmede Frijns en Reijners. Den Bosch profiteerde niet en bereikte zijn vierde gelijke spel sinds de winterstop.

Haarlem staat al min of meer in de eerste divisie, zeker na het kanslozeverlies (0-2) zaterdag op eigen veld tegen Vitesse. De Arnhemmers, op de drempel van Europees voetbal, behoefden na de slijtageslag in de bekerstrijd van woensdag tegen Roda JC (winst na strafschoppen) niet opnieuw tot het uiterste te gaan. Door doelpunten van Van Arum en Van den Brom (strafschop) werd simpel gewonnen.

Willem II (0-0 op eigen veld tegen een hard FC Utrecht) werkte zich evenmin op uit de gevarenzone. NEC daarentegen deed dat wel. De ploeg won op eigen veld van RKC met 2-1. Twintig minuten voor het einde, toen RKC-middenvelder Hutten werd weggestuurd, stond het nog 1-0 in het voordeel van de Waalwijkse ploeg. Sanchez Torres, enkele dagen eerder op huurbasis overgenomen van Roda JC, maakte het winnende doelpunt. Desondanks slaagde NEC er niet in op gelijke hoogte te komen met Feyenoord, dat op de valreep een punt wegsleepte uit het Oosterparkstadion van FC Groningen. De Hongaar Kiprich maakte kort voor het einde gelijk, 3-3. De Rotterdammers, die vorige week tegen Haarlem hun eerste overwinning onder technisch directeur Bengtsson boekten, had eerder een voorsprong van 2-0 uit handen gegeven. Overigens won de Rotterdamse ploeg dit seizoen nog geen uitwedstrijd.

In het duel der middenmoters haalde FC Den Haag met 6-1 uit tegen MVV. Harry van der Laan was de opvallendste speler. Hij maakte drie doelpunten tegen MVV dat zijn verdedigers Arts en Thal alsmede doelman De Haan miste. Sparta-FC Twente werd afgelast.