Mellaard toont toegenomen snelheid met sprintrecord; NK-indoor als 'een tussendoortje'

DEN HAAG, 19 febr. - De sportieve waarde van indooratletiek stond dit weekeinde bij het Nederlands kampioenschap in het Haagse Houtrust weer eens ter discussie. Het speelse gemak waarmee favorieten een titel kwamen ophalen betekende niet bepaald een opwaardering van het winterse tussendoortje. Elly van Hulst veerde op de harde baan moeiteloos naar drie gouden medailles, Emiel Mellaard had aan een sprong en een sprint genoeg om optimaal te scoren, Nelli Cooman zou zelfs hinkelend de 60 meter nog hebben gewonnen en Erik de Bruin kwam ondanks een knieblessure even in de ring om met een kogelstoot weer een jaar lang als kampioen te boek te staan. Eens te meer een reden om de formule eens nader te bekijken.

Als de verbetering van nationale records maatgevend is voor het niveau van een kampioenschap kwam het NK-indoor 1990 er bekaaid af. Er sneuvelden in het weekeinde twee (stok)oude beste prestaties. Mellaard werd de snelste man op de overdekte 60 meter met een tijd van 6.71, vierhonderdste beter dan Sammy Monsels zeventien jaar geleden in Rotterdam. Bij het kogelstoten voor vrouwen kwam Deborah Dunant tot 17,02 meter, negentien centimeter verder dan Ria Stalman zeven jaar terug. 'Het begint eindelijk een beetje op kogelstoten te lijken', relativeerde Dunant haar verrichting. Ook de recordsprint van Mellaard - die in de halve finale al tot 6,72 was gekomen - werd meteen blik op de uitslag tot zijn juiste proporties teruggebracht. De onttroonde Monsels (36) werd nu nog derde in de finale, hetgeen voldoende zegt over de ontwikkeling van het korte sprintnummer in Nederland. Voor verspringer Mellaard, die afgetekend won, was het overigens een uitstekende prestatie. Hij toonde er mee aan dat zijn snelheid enorm vooruit is gegaan. Op de lange termijn zal dat zeker een voordeel zijn, maar of dat nu al zo is durft hij niet te beweren.

Cadeautje

Twee weken voor de Europese titelstrijd in Glasgow vraagt hij zich af of hij zijn aanloop daarbij kan aanpassen. Gisteren was dat nog geen enkel probleem. Met zijn eerste sprong van 7,85 meter dwong hij tegenstander Frans Maas bij het verspringen in de rol van aanvaller. De toernooispringer Maas had echter zulke problemen met zijn aanloop dat hij vijf fouten op rij maakte. Mel-laard, die twee pogingen onbenut liet, gaf zijn titel in de laatste sprong toch nog enige glans door tot 8,01 meter te reiken. 'Deze titel was een cadeautje', stelde Mellaard later vast. Nelli Cooman had geen enkele moeite haar 60-metertitel te prolongeren, hoewel ze in een ontwikkelingsfase zit die haar raketstart van weleer heeft aangetast. Met het oog op de kortste sprintafstand outdoor, de 100 meter, heeft ze deze winter een aantal 200 meters op haar programma gezet. 'Als je je de hele winter alleen richt op de 60 meter duurt het tot maart voordat je eens aan die honderdmeter denkt. Dan valt er een te groot gat in de voorbereiding. Daarom doen we nu al die langere afstand erbij', legde echtgenoot en trainer Hans Fiere uit. 'Haar zestig meter is nu wat minder snel dan vorig jaar op hetzelfde moment. Dat komt door die omschakeling die tijd kost. We moeten geduld hebben, want we praten hier over een mens die geen doping gebruikt.' Cooman zegt niet bang te zijn voor haar Europese titel op de 60 meter. 'Ik heb nog twee weken de tijd om me voor te bereiden.'

In die periodekan ze ook het mentale tikje verwerken dat ze kreeg door het verlies tegen Gre-tha Tromp op de 200 meter. 'Ik liep de eerste 50 meter als een zoutzak, niet explosief. Misschien heb ik onbewust wat ingehouden vanwege de bochten', zei de Rotterdamse sprintster.

Elly van Hulst voegde dit weekeinde drie nationale titels toe aan het enorme aantal van 65 dat al op haar naam stond. Opmerkelijk was de onbevangen tegenstand van Letitia Vriesde op de 1500 en 800 meter. Tineke Hidding zorgde voor een hoogtepunt bij het verspringen. Ze kwam tot 6,54 meter, vier centimeter verder dan de limiet voor het EK-indoor. Omdat het niet past in haar training zal ze daar overigens niet heengaan. Nederland stuurt de kleinste delegatie sinds jaren: de drie titelverdedigers Nelli Coo-man, Elly van Hulst en Emiel Mellaard en Frans Maas.

    • Peter de Jonge