Hogere rente en lager Tokio drukken beurs

Door aanbod van Duitse termijn-marken steeg vanochtend de rente verder. Tokio sloot lager. Dat tezamen met de wetenschap dat van Wall Street datvandaag gesloten is geen impulsen waren te verwachten drukte vanochtend ook de koersontwikkeling op het Damrak.

AMSTERDAM. De aandelenhandel op de effectenbeurs van Amsterdam begon de week zwak gestemd. Op KBB na gingen alle fondsen in koers omlaag. 'Alle pijlen wijzen naar beneden, ' aldus een handelaar. De obligatiekoersen waren weer enkele dubbeltjes lager, de jongste staatslening deed nog maar 95 procent bij een effectief rendement van 9,03 procent, de dollar was weer iets in koers gezakt, Tokyo sloot lager en Wall Street is vandaag gesloten. In Amsterdam zakte de stemmingsindex snel een vol punt weg naar 109,3. Op de hoofdfondsenmarkt noteerden de zes belangrijkste fondsen alle rond de klok van elf uur uur lager. Koninklijke Olie stond fl.2 lager op fl.146,10, Unilever daalde fl.1,50 op fl.146,20, Akzo raakte fl.1,40 kwijt op fl.121,60, Hoogovens verloor fl.1,10 op fl.67,80 en Philips en KLM stonden ieder vijf dubbeltjes lager op respectievelijk fl.42,30 en fl.34,80. Het beeld bij de andere fondsen was nauwelijks anders. De verzekeringswaarden noteerden tussen de zeven dubbeltjes en fl.1 lager. Amev stond acht dubbeltjes lager op fl.57,50, Nationale Nederlanden deed fl.0,70 minder op fl.71 en Aegon verloor zelfs fl.1 op fl.108,10. Heineken moest onder invloed van de perikelen rond het herstructureringsplan eerst wat terug, maar herstelde zich op fl.111. Na de stijging van de afgelopen week hoefde Bols niet terug. Het fonds stond op fl.170, gelijk aan de slotkoers van vorige week.

Na de behoorlijke stijging vorige week gaf VOC maandagmorgen weer wat ruimte prijs en stond rond elf uur fl.1,10 lager op fl.39,60. Grootste daler op de hoofdmarkt was het kopieerfonds Oce-van den Grinten, die vier gulden omlaag moest naar fl.282. Op de lokale markt verloor Center Parcs fl.2,60 verloor op fl.52. Betre ging het daar met Gamma en Nutricia die beide fl.1 erbij kregen op fl.81. Cindu-Key en Kramer werd maandag na berichten over de verkoop van de pijp- en dakbedekkingsdivisie aan Esha Beheer weer in de handel genomen. Het fonds noteerde rond 12.00 uur fl.190,00 tegen fl.203 als laatste koers vorige week. CSM was twee dubbeltjes hoger op fl.76 en Grolsch drie dubbeltjes op fl.144,80. TOKIO. Aanvankelijkleek de beurs van Tokio de verkiezingsoverwinning van de regeringspartij LDP met een forse stijging te vieren. In de eerste negen minuten van de handel won het Nikkei-gemiddelde 150,20 punten. Maar een uur later stond de Nikkei op minus 163,35 en aan het eind van de handel was het verlies 217,90 punten op 37.242,42.